Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. listopadu 2018 8:29
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Japonský ministr pro kybernetickou bezpečnost přiznal, že nikdy nepoužil počítač

TECH JAPONSKO
Uložit Uložené

Měl problém odpovědět i na otázku o USB klíčích.

V dnešní době by se neměla brát kybernetická bezpečnost na lehkou váhu. Světové mocnosti investují obrovské peníze do toho, aby si vytvořily schopnost odolávat kybernetickým útokům a v případě potřeby se pustit i do ofenzívy, ale v Japonsku možná nepochopili, že tuto oblast by měl vést zkušený odborník.

Do funkce ministra pro kybernetickou bezpečnost byl minulý měsíc jmenován 68letý Yoshitaka Sakurada, jehož jmenování vyvolalo menší kontroverzi, avšak skutečný skandál vypukl v momentě, kdy Sakurada vypovídal před komisí.

Ve své výpovědi přiznal, že od doby, kdy dosáhl věku 25 let a začal pracovat, se vždy spoléhal na své zaměstnance a nikdy v životě on sám nepoužil počítač.


Přiznání zaujalo zejména lidi na sociálních sítích, jenže samotný Sakurada v něm neviděl žádný problém. I když on sám neměl potřebné dovednosti, jeho tým je prý složený z odborníků, na které se může spolehnout.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 18:00

Možná by své jmenování skutečně dokázal obhájit výbornými manažerskými schopnostmi, kdyby o chvíli později nepřišla otázka, zda se v japonských jaderných elektrárnách využívají USB klíče pro přenos dat. Na otázku nedokázal odpovědět a vypadalo to, jako kdyby ho překvapilo, že něco takového vůbec existuje, a tak lidé na sociálních sítích volají po odvolání.

Ministr pro kybernetickou bezpečnost přitom bude dohlížet na to, aby již v roce 2020 proběhly v japonském Tokiu olympijské hry hladce a bez problémů. Není známo, zda podobnou roli dokáže zvládnout člověk, který dlouhá léta nemá ani ponětí, jak funguje počítač.

Kritici však našli i pozitivní stránku věci, neboť počítač samotného ministra by hackeři mohli napadnout jen velmi těžko.

Domů
Sdílet
Diskuse