Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2018 17:32
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Egyptě našli vzácnou nedotčenou hrobku starou více než 4 400 let

ZAJÍMAVOSTI EGYPT
Uložit Uložené

Egyptské ministerstvo objev prezentovalo na tiskové konferenci.

Egyptští archeologové se světu pochlubili vzácným nálezem. Při prohledávání vesnice Sakkára ležící přibližně 30 kilometrů od Káhiry narazili na starověkou hrobku. Ve stejné vesnici se nachází nejstarší stojící pyramida s názvem Stupňovitá pyramida.

Více než 4 400 let se hrobky nikdo ani nedotkl, a tak byli archeologové po nálezu nadšeni, protože získali obrovské množství materiálu a zejména prostor na zkoumání.

Egyptský ministr pro starožitnosti Khaled al-Anani ve svém prohlášení řekl, že hrobka by měla pocházet z období páté dynastie faraonů, kteří vládli přibližně před 4 400 lety, a je výborně zachována.


Měla patřit významnému královskému knězi jménem Wahtye sloužícímu faraónovi Neferirkare Kakai. Archeologové zatím z nástěnných maleb a hieroglyfů vydedukovali, že Wahtye se věnoval například inspekci posvátné posmrtné lodě.

Doporučeno
Video: Jak pravděpodobné je, že tě zabije žralok? Video: Jak pravděpodobné je, že tě zabije žralok? 17. července 2023 19:00

Výzkumníci v čele s Mostafem Wazirim narazili na hrobku už v listopadu, ale několik týdnů se do ní pokoušeli dostat tak, aby nic nepoškodili. Byla zapečetěná, a tak nebyl vstup jednoduchý.

Na stěnách se podle něj nacházejí malby zachycující situace, které Wahtye zažíval se svojí rodinou. Kromě těch zdobí hrobku momentky týkající se vína či výroby keramiky. Našel bys v ní i několik velmi dobře zachovaných soch.

Hrobka je dlouhá přibližně 10 metrů, 3 metry široká a obsahuje sklepní prostory. Nachází se v ní 5 různých pohřebních šachet, takže archeologové momentálně vymýšlejí ten nejlepší způsob, jak každou z nich postupně prozkoumat.




Domů
Sdílet
Diskuse