Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2018 10:31
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Soud nařídil, že Severní Korea musí zaplatit 500 milionů dolarů za smrt amerického studenta

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rozsudek amerického soudu zní jasně.

Americký student Otto Warmbier skončil v roce 2016 v rukou severokorejského režimu, když se ze zakázaného patra svého hotelu v KLDR pokusil ukrást plakát s politickou propagandou. Severní Korea ho zadržela a odsoudila na dlouhá léta nucených prací i vězení, avšak americké vládě se loni před začátkem léta podařilo vyjednat Ottův návrat.

Zpět domů se vrátil jako 22letý, jenže v minulosti talentovaný student již svým rodičům nemohl dělat radost.

Po brutálním zacházení v izolované zemi přišel o zrak i sluch, měl poškozený mozek a za několik dní zemřel. Celkově strávil v Severní Koreji více než 17 měsíců, ale po návratu mu rodiče slíbili, že od soudů budou žádat spravedlnost.


Americký federální soudce ve Washingtonu nakonec vynesl rozsudek přímo na Vánoce. Zní zcela jasně, Severní Korea se provinila, když Otta využila k propagandistickému boji se Spojenými státy, přičemž s ním zacházela barbarsky, mučila ho a způsobila i to, že nakonec předčasně zemřel. Rodičům proto musí zaplatit přes 500 milionů dolarů.

Odškodnění pro rodinu nemá podle soudce sloužit k tomu, aby na smrti svého syna rodiče jakkoli vydělali, spíše naopak. Žádný rozsudek jim už Otta nevrátí, a tak jde jen o řádně potrestání viníka.

Samozřejmě, rozsudek neznamená, že Severní Korea okamžitě ochotně vyplatí odškodné. Země se zatím k rozsudku nijak nevyjádřila a jak informuje CNN, část peněz zřejmě rodiče Otta dostanou ze severokorejského majetku, který byl ve Spojených státech zadržen a zmrazen. V roce 2017 jeho hodnota dosáhla 63 milionů dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse