Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2018 10:27
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Japonsko obnoví komerční lov velryb

ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložit Uložené

Už za půl roku budou Japonci smět lovit majestátní zvířata bez omezení.

Hlavní tajemník japonské vlády Jošihide Suga dnes oznámil, že Japonsko odchází z Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Orgán určený k ochraně kytovců země opouští, aby mohla obnovit komerční lov velryb. Ten bude povolen v plném rozsahu v japonských vodách po 32 letech.

Země vycházejícího slunce měla od roku 1986 povolený jen lov „pro vědecké účely“, který ale stejně byl záminkou, jak dostat majestátní zvířata na talíře. 

Kolem Japonska to v posledních měsících vřelo. Zástupci země se opakovaně vyjádřili, že v oceánu je již hojný počet velryb, a tlačili na obnovu lovu, který je pro ně tradicí. Když jim nebylo vyhověno, rozhodli se k radikálnímu kroku a dnes oznámili vystoupení z IWC, jejímiž členy byli od roku 1951. 

Japonsko obnoví komerční lov velryb
Zdroj: Commons.wikimedia.org / Wwelles14

Japonci ale vystrkovali růžky už delší dobu. V roce 2014 jim mezinárodní soudní dvůr udělil zákaz lovu ve vodách u Antarktidy, kde měli lovit velryby na výzkum, ale podle všeho mohutní savci končili ve spokojených žaludcích ostrovanů. Země zákaz respektovala jen rok a v tom dalším omezila odchyt na 333 velryb ročně.  

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 18:00

Součástí dnešního prohlášení je, že s odchytem v antarktických vodách přestanou. Nicméně, od 30. července 2019, kdy vejde v platnost jejich odstoupení z IWC, obnoví komerční lov ve svých teritoriálních vodách v plném rozsahu. 

Tento krok pobouřil celý zbytek světa, a především ochranáře. Ti poukazují na fakt, že nyní budou Japonci moci lovit i vzácné chráněné druhy velryb, což může mít vážné důsledky.

Nutno ovšem ještě podotknout, že obyvatelé Japonska nejsou jediným národem, který si komerční rybolov dopřává. Stejnou praktiku provozují i Norsko a Island

Domů
Sdílet
Diskuse