Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. ledna 2019 9:38
Čas čtení 1:15
Adam Novosad

Firma nabízí práci s ročním platem 3 miliony korun, ale nikdo ji nechce dělat. Nepotřebuješ ani speciální vzdělání či praxi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Situácia na Novom Zélande je kritická.

Kdyby ti zaměstnavatel nabídl na tvé pracovní pozici průměrný plat nad 3 miliony korun, zřejmě bys neváhal. I běžná česká zaměstnání obsahují řadu stresujících situací, jenže letečtí dispečeři se v tomto ohledu těžko přirovnávají ke komukoliv.

Jako letecký dispečer jsi zodpovědný za to, aby letadla v tvé oblasti bezpečně vzlétla, přistála a komunikovala. V případném stavu nouze musíš situaci vyřešit bez jakékoliv tragédie. Nejde proto o jednoduchou práci a musíš si velmi rychle vybudovat silnou obranu proti stresu, protože jinak vyhoříš a budeš chtít z práce odejít sám.

Uvědomují si to i společnosti, které letecké dispečery zaměstnávají. Na druhém konci světa, v Austrálii a na Novém Zélandu, momentálně zažívají kritickou situaci, protože leteckých dispečerů zkrátka nemají dostatek.

Firma ponúka ročný plat 120 000 € za prácu, ktorú však nikto nechce robiť.
Firma ponúka ročný plat 120 000 € za prácu, ktorú však nikto nechce robiť. Zdroj: Pixabay

Leteckým dispečerem se tam přitom můžeš stát díky tomu, že projdeš náročným testem. Jakékoliv předchozí zkušenosti či vzdělání nejsou požadovány.

Už v tvém prvním roce bys mohl vydělat dohromady přes 2,5 milionu korun, průměrný plat dispečera se tam pohybuje okolo 3 milionů korun ročně, díky čemuž se již v Austrálii toto zaměstnání dostalo do první desítky nejlépe placených profesí. Nicméně, takřka nikdo ji nechce vykonávat.

Každý rok se na pozici leteckého dispečera v Austrálii i na Novém Zélandu přihlásí jen pár stovek lidí, z nichž přibližně 3 procenta projdou všemi testy.

Svědčí o tom fakt, že v roce 2018 se v rámci společnosti Airservices Australia přihlásilo 1180 lidí na pozici leteckého dispečera, ale jen 30 z nich nakonec práci získalo, což je extrémně malé množství. Letiště v zemi proto zažívají nedostatek dispečerů, kvůli čemuž musely být několikrát opožděny odlety či přílety.

Jak zhodnotil jeden zástupce společnosti, pokud máš zájem o práci, kde neustále děláš stejnou činnost, pozice leteckého dispečera není pro vás. Kdybys však chtěl odjet do Austrálie či na Nový Zéland za pohádkovým platem, musíme tě zklamat. Nejenže bys musel zvládnout zmíněný test, který najdeš na tomto odkazu, ale potřeboval bys i povolení k pobytu či občanství těchto zemí.

Domů
Sdílet
Diskuse