Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2019 13:30
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

ČT 3, pes Novák, legendární estrády i čágo bélo, šílenci. Jak se proměnila televizní zábava od 90. let?

ČT 3, pes Novák, legendární estrády i čágo bélo, šílenci. Jak se proměnila televizní zábava od 90. let?
Zdroj: TuneTamasha/TV Nova
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Vzpomínáme na televizní zábavu 90. let, která významně proměnila českou společnost.

Po revoluci se společnost začala utvářet novým směrem. Kvůli absenci internetu bylo televizní vysílání jedním z nejdůležitějších zdrojů informací, ale také zábavy. Zatímco dnes si můžeme určovat harmonogram spuštění pořadů a filmů díky internetu sami, v 90. letech byla společnost odkazována na programové ředitele jednotlivých televizních kanálů.

Lidé se toužili bavit. Jednoduchý humor, klidně s příměsí erotiky, velkých peněz, popř. slavných obličejů přenášel potěšení milionům diváků. Všechno tohle začalo být možné s příchodem komerčních televizí.

Prostor dostala zábava často jednoduchá, mdlá, polarizující společnost a značně proměňující obyčejný obývací pokoj v chrám pokleslé kultury, ale odpočinku od každodenního shonu. Navštivme průměrnou českou rodinu v 90. letech a její televizní program.

ČT 3, pes Novák, legendární estrády i čágo bélo, šílenci. Jak se proměnila televizní zábava od 90. let?

Po rozpadu československé federace zanikla k poslednímu dni roku 1992 také ČST. Televize, jejíž vysílání se spolu se stanicí F1 (federální okruh, který nahradil v září 90. let první program Československé televize) a také OK3 snažilo transformovat do té doby nesvobodné totalitní vysílání. 

Podařilo se jim to, ale vysílat česky a slovensky na jednom programu si už žádný z diváků nepřál.

V Praze se proto narodila nová televize, mající své principy zakořeněny ve veřejnoprávnosti (není státní, tedy financovaná státem a citlivější na svou vnitřní nezávislost) – Česká televize.

Na jejím programu se konečně divákům naskytly svobodné zprávy, objektivní informace a hlavně také raná publicistika, poprvé experimentující například se skrytou kamerou a inovátorskými postupy při rozkrývání vzkvétajícího zločinu.

Z ČTV se od roku 1993 stala ČT1, místo F1 vysílala intelektuální ČT2 a OK3 dala prostor dnes už téměř úplně zapomenuté ČT3 – lidově nazývané „čétébé“ kvůli číslici 3 v logu, nápadně připomínající písmeno B. 

Na tomto programu se divákům dostávalo (oproti svým jiným programům) 24 hodin denně zpravodajství britských, německých, francouzských nebo ruských televizních stanic a reprízy některých pořadů.

Internet tehdy sice v podstatě neexistoval a toto vysílání se tedy mohlo z hlediska přísunu čerstvých informací hodit, lidé požadovali něco jiného. ČT3 se na televizních obrazovkách příliš dlouho neohřálo, na jeho frekvenci se po pouhém roce přesunula ČT2, aby uvolnila prostor nově vzniklému kanálu: milované i nenáviděné televizi Nova, která odchovala českou společnost a možná ji pak výrazně odklonila od bláhových morálních ideálů tehdejší inteligence

Planeta Nova, Amerika i ve tvém obýváku

„Ahoj z Ameriky, zdravím všechny v České republice. Hodně štěstí a všechno nejlepší pro TV Nova,“ ohlásil se slavný americký moderátor Larry King na skleněných televizorech ve statisících českých domovů.

V další scéně do záběru přibruslí Jaromír Jágr se svým ikonickým muletem a přidává se k pozdravům a gratulacím. Následují další a další světově proslulé osobnosti včetně Ivany Trumpové nebo Marka Ebena.

Tohle je velké. Pompézní příchod pompézní televize. 

 

Planeta Nova rozsvítila v obývácích seriály jakými byly U nás ve Springfieldu, Cosby show, Pobřežní hlídka a hlavně pak nekonečná Dynastie. Na takové pořady nikdo nebyl zvyklý. Z televize se stává něco mnohem víc. Zábava, kult, závislost.

Ukradené miliony v přímém přenosu, budka na názory i Pergnerová na drogách

TV Nova zprostředkovala ve svých pořadech ta nejryzejší 90. léta. Z původně kulturního a intelektuálního kanálu (který na začátku, vzhledem k tehdejší snaze neklesnout ke společenským pohnutkám a také kvůli přidělení licence, musela přislíbit) rychle přešla ke konceptu mnohem sledovanější estrády.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 62445 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse