Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2019 16:16
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Shodan: Nástroj hackerů, se kterým lze ovládnout webkameru souseda nebo elektrárnu na druhém konci světa

TECH
Uložit Uložené

Celé to začalo jako nápad, ze kterého je dnes mocný nástroj a učí se o něm na vysokých školách.

V té samé chvíli ovládat zavlažování na několika hektarech uprostřed Venezuely a někomu uprostřed Ruska pouštět poctivou českou dechovku za neustálého vypínání a zapínání světel v jeho domácnosti. I podobné legrácky je možné realizovat díky Shodan.io, ale v rukou někoho s nekalými úmysly by to nemuselo zůstat jen u relativně nevinných hrátek.

Pokud si chceš najít spoj do práce, nejlepší restauraci nebo třeba co dávají večer ve tvém oblíbeném kině, tak určitě použijete Google nebo třeba Seznam. Tyto vyhledávače vezmou tvůj dotaz a následně s ním projedou webové stránky a snaží se najít ten nejlepší výsledek, který by ti mohl přijít nejvíce vhod.

Pak se tu ale nachází znatelně silnější nástroj pro vyhledávání, ten prohlíží nejen webové stránky, ale také celou internetovou síť a s ní i všechna zařízení, která jsou do internetu připojena.

Jeho název je Shodan, a pokud ti přijde povědomý, tak patříš pravděpodobně k old school hráčům, kteří si pamatují herní sérii System Shock a výraznou ženskou postavu, jejíž jméno je právě Shodan.

Celé to začalo jako koníček mladého programátora jménem John Matherly, který se pouze chtěl dozvědět, kolik toho na internetu zjistí o ostatních zařízeních. Dnes je z toho nejsilnější nástroj pro bezpečností analytiky i hackery.

Shodan.io: mocný nástroj hackerů, který je lepší než Google a přitom je hrozbou pro miliony lidí
Shodan.io: mocný nástroj hackerů, který je lepší než Google a přitom je hrozbou pro miliony lidí

Shodan projíždí IP adresu po IP adrese, port po portu a veškerá nalezená zařízení, která zná, si následně uloží do svojí databáze a ta je přístupná všem uživatelům, kteří vědí, jak kýžené zařízení vyhledat.

Pro amatéry i odborníky

Domů
Sdílet
Diskuse