Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2019 2:01
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Světová zdravotnická organizace chce vyřadit marihuanu ze seznamu nejškodlivějších drog. Její léčivé účinky hovoří jasně

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Doporučení expertní komise hovoří jasnou řečí.

Marihuana se ve více státech světa stává legální, což loni inspirovalo i Světovou zdravotnickou organizaci. Její komise Expert Committee on Drug Dependence zabývající se škodlivostí, účinky či léčivým potenciálem návykových látek v průběhu posledních měsíců vytvořila rozsáhlou analýzu současných poznatků o této zelené rostlině, přičemž v úvahu brala i legislativní stav v rámci mezinárodního práva.

Současná situace přitom vychází z dokumentace o konopí, která byla v rámci Světové zdravotnické organizace vytvořena již v roce 1961. Zajímavě vyznívá fakt, že tehdy ještě odborníci ani neidentifikovali psychoaktivní látku marihuany THC, což znamená, že v seznamu návykových látek je zařazen samotné konopí a zvlášť i látka THC.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený enjoygrowingcannbis (@enjoygrowingcannabis),

Marihuana je v současnosti klasifikována ve dvou rozdílných kategoriích. V rámci kategorie I, kde jsou umístěny látky s potenciálem na vznik závislosti a zneužívání, a zároveň v kategorii IV, kam patří ty nejnebezpečnější látky bez výrazného lékařského a terapeutického využití. Nicméně, věda postupem času pokročila, díky čemuž jsme zjistili, že marihuana může být i zdraví prospěšná.

Doporučeno
Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) 25. července 2023 6:00

Expertní komise WHO proto po loňském setkání rozhodla doporučit OSN, ať je marihuana z výše zmíněné kategorie IV vymazána, protože ji rozhodně nemůžeme považovat za stejně škodlivou látku jako například heroin.

Cílem doporučení je zamezit zbytečnému zneužívání marihuany, ale zároveň zajistit přístup k rostlině pro pacienty. WHO dokonce navrhuje, aby více produktů z látky kanabidiol přítomné v marihuaně, která není psychoaktivní, nebylo regulováno v rámci mezinárodního práva a vymazáno ze všech drogových kategorií. OSN se bude návrhem zabývat už za měsíc, a tak uvidíme, jestli se veřejné mínění o zelené rostlině pozmění.

Domů
Sdílet
Diskuse