Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2023 6:00
Čas čtení 14:32
Adel Ghannam

Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor)

Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk
REFRESHER MARIHUANA
Uložit Uložené

Se Slovákem Michalem, který strávil téměř dva roky ve vězení za přechovávání marihuany, jsme si povídali o vězení, korupci a drogách či o opětovném začlenění se zpět do společnosti.

K Michalovi, jehož skutečné jméno má redakce k dispozici, jsem se dostal víceméně náhodou, přičemž vznikl i tento rozhovor. Když jsem zpracovával téma dekriminalizace marihuany, sháněl jsem lidi, kteří seděli ve vězení za přechovávání jejího malého množství.

Jednoho takového vězně mi přihrál můj kamarád, aniž by věděl, že Michal za úplně malé množství zrovna neseděl. Když jsme si v Nové Cvernovce sedli na terasu, abychom si popovídali o jeho zážitcích, a prozradil mi, že ho chytili se 200 gramy marihuany, řekl jsem si, že to se mi do článku moc nehodí.

Jakmile ale začal mluvit o vězeňském životě, o svých zkušenostech s policií, proč ho měli za levicového extremistu a proč vypadá Leopoldov jako Osvětim, zjistil jsem, že máme plnohodnotné téma pro rozhovor.

„Do středu cely hodili dvoulitrovou láhev kofoly, ke které mi bachař řekl: ‚Strčte si tu láhev do té díry, pokud nechcete, aby vám z ní v noci vylézali potkani.‘ Najednou jsem přemýšlel nad tím, že odtamtud vylézají krysy a já mám 10 centimetrů nad tím dřepět a vykonávat potřebu,“ uvedl Michal v rozhovoru pro Refresher.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak vypadá život vězně v bratislavském Justičním paláci
  • Zda je slovenské vězení nebezpečným místem
  • Se kterými mafiány a celebritami se v justičáku setkal
  • Za co ho opětovně zatkli, když už byl ve vězení

Michal sedel tri roky za marihuanu: Ak si mysleli, že ma to napraví, tak dosiahli pravý opak (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

Jak ses dostal do vězení?

Do podmínky jsem se dostal v roce 2012, kdy jsme se pobili s neonacisty v jednom pochodu. O rok a půl později mě chytili se 200 gramy marihuany, když jsem přejížděl přes hranice. Jel jsem si kupovat trávu do Česka, protože tam je levnější. Na svoji obhajobu musím podotknout, že jsem drogy nikdy neprodával.

 
K čemu ti bylo 200 g?

Nebylo to jen pro mě. Složilo se nás několik. Pro svou osobní spotřebu jsem bral asi 25 gramů.

Jakou jsi měl zkušenost s policií od momentu zatčení, dokud tě neobžalovali?

Otřesnou. Stalo se to koncem roku 2013, začátkem 2014. Policisté v Kútech vešli do kupé vlaku s policejním psem, který ucítil, že máme něco u sebe. Nebyl jsem tam sám – měl jsem komplice, kterého odsoudili společně se mnou. On měl marihuanu v batohu, já měl určité množství v kytaře. Mě vzali hned, jen jak to ucítili.

 
Šlo o namátkovou kontrolu, nebo si myslíš, že šli konkrétně po vás?

To ani dnes nedokážu s jistotou říct, protože jsem předtím nic takového nedělal. Šel jsem si pro trávu poprvé a hned mě chytili. Neumím odhadnout, zda to byla náhoda, nebo mě někdo udal. Bylo to ale hodně náhod dohromady.

 
Seděl jsi i ve vazbě?

Ne, vazebně jsem stíhaný nebyl. Stalo se tam dost podivných okolností. Zadrželi mě na 48 hodin. Prokurátor pak rozhodl, že mě nebudou vazebně stíhat, což pro mě bylo naprosto nepochopitelné, protože jsem měl u sebe 200 gramů, ale i tak mě po dvou dnech pustili ven. Před domem mi potom stávalo policejní auto a kriminálka.

Děly se mi takové věci, že jsem třeba vyšel z domu vyvenčit psa, měl jsem jen zapalovač a mobil, a jak jsem vyšel z branky, hned vystoupil kriminalista z auta a prohledal mě. Vícekrát se zachovali nezákonně, protože policie tě nemůže jen tak prohledat na ulici. Mohou ​tě zkontrolovat, pokud máš u sebe zbraň.

 
Šel jsi do soudního sporu, nebo ses s prokurátorem dohodl na vině a trestu?

To byla další shoda okolností. Tím, že můj případ automaticky spadal do paragrafu 172/2, což je 3 až 10 let ve vězení, mě chtěli soudit ve vrchní sazbě toho trestu, proto jsme se po dohodě s mým právníkem shodli na tom, že tam vlastně asi není žádná jiná možnost než se jen přiznat a litovat. Takže jsem šel na dohodu o vině a trestu.

Vzal mě pod krkem a začal se mi vysmívat, že já jsem ten ko*ot, který pašuje tu gandžu. Řekl mi, že mě v base budou je*at do prdele a jestli mám indulonu a vlastní mýdlo.

Michal sedel tri roky za marihuanu: Ak si mysleli, že ma to napraví, tak dosiahli pravý opak (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

 
Kolik jsi dostal za dohodu?

Prokurátorka mi dala nejnižší trest, jaký se dal dát, tedy tři roky. Zákon navíc umožňuje dát jednu třetinu trestu dolů, takže jsem dostal dva roky. Tím, že mi proměnili sedmiměsíční, již existující podmínku, jsem dostal dohromady 2 roky a 7 měsíců.

 
Jak se k tobě chovali policisté, když jsi byl v cele předběžného zadržení? Zbili tě?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 140673 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se k Michalovi po zadržení policisté chovali.
  • Od koho lze ve vězení sehnat steroidy a pervitin.
  • Se kterými členy organizovaného zločinu se ve vězení setkal a který celebritní vězeň měl privilegované postavení.
  • Jak se po propuštění z vězení znovu začlenil do společnosti.
  • Zda si myslí, že ho vězení napravilo.
Domů
Sdílet
Diskuse