Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. února 2019 18:55
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Mladý Francouz za pár minut zabil 10 lidí, pak spáchal sebevraždu. Eric Borel obdivoval Hitlera a střílel po všem, co se pohnulo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dohromady zabil 15 lidí. Mezi nimi byla i matka, nevlastní otec a bratr.

V roce 1995 se ve Francii odehrál nevídaný masakr. Teprve 16letý Eric Borel zastřelil 15 lidí a nakonec i sebe. Nejdříve zabil svou rodinu, na druhý den ve svém běsnění pokračoval. Příběh o Ericovi je jedním ze série článků, které najdeš pod tagem Vraždy spáchané dětmi.

Eric Borel se narodil 11. prosince v roce 1978 ve francouzském městečku Pau. Oba rodiče pracovali v armádě, rodina však dlouho pohromadě nezůstala. Eric vyrůstal se svou babičkou z otcovy strany. Později si ho vzala do péče máma.

Matka byla fanatická katolička

Ta byla silně věřící katolička a své dítě vychovávala velmi přísné. Často ho bila a zneužívala, Erica považovala za „hříšné dítě“. Začala žít s přítelem Yvesem Bichetem, který měl dva syny – Francka a Jean-Luca.

Eric Borel měl ze své matky strach. Když si v 8 letech zlomil ruku, nešel domů. Místo toho se raději potuloval po městě, aby ho matka nepotrestala. Sousedé ho popsali jako velmi milého a tichého chlapce, poslušného a stydlivého. Měl cit pro zbraně a zbožňoval svého nevlastního bratra Francka, který sloužil v armádě.

Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu
Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu Zdroj: www.google.com

Dětství se podepsalo na psychickém stavu Erica v pubertě. Z klidného a tichého žáka se stal záškolák. Na vyučování (když už se dostavil) chodil nepřipravený a ze školy odešel bez vysvětlení, kdy se mu zachtělo. Doma to prý nemohl vydržet, doma mu ubližovali a zahlcovali ho prací. Svému spolužákovi řekl, že se chce zabít, ale předtím ještě zavraždí pár lidí.

Obdivoval Hitlera 

Borel byl fanouškům Hitlera. V jeho pokoji se našly mnohé plakáty s jeho podobiznou, vlajky s hákovým křížem a mnoho knih o druhé světové válce. Maloval graffiti s nacistickými motivy po stěnách budov.

Krátce před běsněním mu zemřel otec na rakovinu. Lidé, kteří s ním trávili čas, ho po smrti otce popisovali jako uzavřeného a rozrušeného. V neděli 23. září se vydal na procházku po městečku Solliès-Pont. Když se vrátil, v šest večer vzal pušku ráže .22 LR a střelil s ní nevlastního otce Yvese Bicheta.

Následně ho ubil kladivem do hlavy. Po vraždě Bicheta přišel za svým nevlastním bratrem Jean-Yvesem, který sledoval televizi. I toho nejprve postřelil, následně jej několika ranami do hlavy usmrtil kladivem. Čekal na matku, byla v té době v kostele.

Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu
Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu Zdroj: www.google.com

Přišla přibližně před devátou. Doma ji už čekal Eric s nabitou zbraní. Usmrtil ji výstřelem do hlavy. Poté, jak zabil tři členy své rodiny, začal dům čistit a uklízet. Těla zakryl novinami. Sbalil si jídlo, peníze, mapu Limoges a pušku s několika zásobníky. Vzal otcovo nevlastní auto a chtěl ujet. To se mu ale nepodařilo, zanedlouho narazil do zdi. Šel tedy pěšky, potuloval se po okolí města.

Mrtvoly své rodiny našel druhý nevlastní bratr Erica Jean-Luc, který domů chodil o víkendech. Zavolal policii, ta ho zpočátku podezřívala z vraždy. Nesedělo však to, že byl Eric nezvěstný.

Masakr pokračoval na druhý den

Na další den ráno přibližně v 7:15 navštívil Borel svého jediného kamaráda Alana Guillemetta. V té době ještě spal, jeho matka ho šla vzbudit. Krátce si povídali, a když od něj Eric odcházel, střelil ho do zad. Chlapec na místě podlehl zraněním.

Odtud, se zbraní v ruce, odjel do města Cuers. Nikomu v té době nepřišlo podezřelé, že s sebou chlapec nosí pušku, bylo období lovecké sezóny. Vstoupil do restaurace Café du Commerce, v níž začal skutečný masakr.

Nejdříve zabil Ginettu Vialettu a Denisu Ottovou, obě byly na odchodu z podniku. Pak udeřil manžela Denisy Jeana do ramene a následně zaútočil na ženu, která vstoupila do restaurace. Dvěma výstřely zabil Mohammeda Maarda a postřelil Rodolpa Incorvala, který později zemřel v nemocnici.

Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu
Mladý Francúz velebil Hitlera a na ulici strieľal po všetkom, čo sa pohlo. Za pár minút zabil 10 ľudí, potom spáchal samovraždu Zdroj: www.google.com

Běsnění pokračovalo na ulici. Nejdříve zastřelil prodavače novin Maria Paganiho střelou do břicha a hlavy. Pokračoval směrem ke škole. Tam zabil Erica André Toureta a Mariuse Boudona. Osudné se jim stalo to, že si vybírali peníze z bankomatu. Dále zastřelil Andrée Colettovou, venčila svého psa. Poslední obětí byl Pascal Mostacchi, náhodný kolemjdoucí.

V 8:00 přišla na místo policie, Erica obklíčili. Schoval se za strom a spáchal sebevraždu. Střelil se do hlavy. Později ještě zemřeli dva zranění, dohromady tak Borel zabil 15 lidí a tři zranil. Dohromady vystřelil přibližně 40krát.

Proč vraždil?

Lidé, co byli svědkem masakru, popisovali Borela jako velmi dobrého střelce. Snažil se trefovat především do hlavy. Když se mu to nepodařilo, nevzdal se a zamířil opět, dokud netrefil. Podle svědků působil klidně a soustředěně a střílel po všem, co se pohnulo. „Lidé jsou z incidentu traumatizováni. Město je v šoku,“ vyjádřil se starosta města Cuers Guys Gigou.

„Bylo to, jako kdyby lovil ptáky,“ řekl Guys Sintes, majitel kavárny na ulici, kde proběhl masakr. „Byl velmi soustředěný. Připravil zbraň, zamířil a střílel.“

Proč Eric Borel vraždil? Co bylo jeho motivem? To se už nedozvíme. Svého nejlepšího přítele chladnokrevně zastřelil, s nikým jiným se nebavil. Jedno je jisté, 23. září 1995 se zapsal krvavým písmem do historie Francie.

Domů
Sdílet
Diskuse