Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2019 18:04
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Marihuana je obrovským rizikem pro miliardový trh s alkoholem, tvrdí nová analýza

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL MARIHUANA
Uložit Uložené

Analytici zjišťovali dlouhodobý vliv marihuany na trh s alkoholem.

V různých zemích světa již byla marihuana zlegalizována. V Uruguayi či Kanadě si můžeš zelenou rostlinu koupit bez strachu z toho, že by tě policisté za její užívání mohli strčit do vazby. Velmi podobná situace panuje i ve státech USA jako Kalifornie či Colorado, a tak je zřejmě jen otázkou času, kdy se legalizace začne ve velkém rozebírat i v Evropě.

Na užívání marihuany ve státech, kde je už legální, se nejnovější podívali analytici ze společností IWSR a BDS Analytics. Společnost IWSR se specializuje na analýzu dat o trhu s alkoholem, a právě alkohol byl hlavním tématem výzkumu. Analytici předpokládají, že by marihuanový trh mohl výrazně ovlivnit a ohrozit dominanci trhu s alkoholem. Konopí podle nich představuje dlouhodobé riziko pro výrobce alkoholu.

Z výzkumu vyplývá, že v zemích s legální marihuanou rostlinu užívá až do 40 % mladých lidí ve věku nad 21 let. Výsledky analýzy upozorňují na to, jak dokáží lidé marihuanu využít v situacích, kde alkohol nemůže hrát žádnou roli. Dají se z ní vyrábět všemožné produkty a oproti alkoholu má jednu očividnou výhodu.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Marihuana má prokazatelné pozitivní účinky na zdraví, a tak ji mládež užívá v situacích, kdy se potřebuje koncentrovat, vyburcovat svou kreativitu či motivovat se. Samozřejmě, mladí marihuanu vyhledávají i pro zmíněné medicínské účinky.

Společnosti proto prohlašují, že velcí výrobci alkoholických nápojů by se měli zaměřit na změnu potřeb, nároků a poptávky mladých lidí, aby za několik let nezůstali na ocet.

Stále více známých společností začalo investovat do marihuany, nejlepším příkladem je možná majitel značky Marlboro, o jehož akvizici firmy působící v oblasti konopí jsme psali nedávno.

Domů
Sdílet
Diskuse