Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2019 18:45
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vítkovická nemocnice zřídila retro pokoj ve stylu 60. let. Seniorům se tu vrací paměť a jsou spokojenější

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nemocnice přetvořila jednu ze svých místností v pokoj, kde se od 60. let zastavil čas. Reminiscenční terapie pomáhá seniorům procvičovat mozkové funkce.

Nemocnice obvykle nebývá zrovna místem, které by na lidskou psychiku působílo dvakrát blahodárně. Bílé stěny, zápach sterility, ponurá atmosféra. Ne všechny jsou takové. Vítkovická nemocnice vyzkoušela způsob, jak seniorům pobyt v jejich zařízení co nejvíce zpříjemnit.

Zařídila pokoj, který poslouží při tzv. reminiscenční terapii. Je vybaven nábytkem z období 60. a 70. let – dobovým gaučem, křeslem i knihovničkou s knihami a magazíny z časů, kdy současní senioři zažívali své nejproduktivnější období.

Vítkovická nemocnice zřídila retro pokoj ve stylu 60. let. Seniorům se tu vrací paměť a jsou spokojenější
Zdroj: Vítkovická nemocnice

Staří lidé si tu mohou přečíst časopis Květy nebo Vlastu, historické romány, přivést návštěvu, hrát různé hry nebo si povídat s personálem. Retro pokoj, jak nemocnice tyto prostory nazývá, je úžasným prostředkem, jak seniorům dopřát odpočinek a uvolnění v příjemném prostředí

Má však mnohem dalekosáhlejší účinky. „Pokoj má pozitivní vliv na seniory a jejich paměť. V dobovém prostředí si vybaví spoustu zdánlivě zapomenutých vzpomínek a procvičují tak mozkové funkce,“ vysvětluje staniční sestra oddělení následné péče Lenka Holubová. Senioři se v takových retro místnostech zkrátka cítí lépe a vrací se jim tu paměť.

Při tomto druhu terapie se využívají také další prvky, které vzbuzují nějaké vzpomínky. Psi, kočky, i různé předměty. Dávno zapomenuté situace mají za následek uvolnění emocí, které mají pak pozitivní vliv na život seniorů. Podobnou místnost využívají při reminiscenční terapii i další zařízení, např. Domov seniorů v Břeclavi. 

Domů
Sdílet
Diskuse