Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2019 9:38
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Kouření marihuany před 18 rokem života zvyšuje riziko rozvoje deprese v dospělosti o 37 %

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Výzkum týkající se zhruba 23 000 dospívajících přinesl zajímavé zjištění.

Marihuanu lze jistě označit za drogu, která ve velkém polarizuje společnost. A to nejen českou, ale také celosvětovou. V některých zemích by tě za držení menšího množství čekaly velké problémy se zákonem, ale jiné státy postupují k legalizována marihuany pro rekreační účely.

Prvním státem Evropské unie, kterému by se tento cíl mohlo podařit zavést do zákonné úpravy, je maličké Lucembursko. Jaký má ale kouření marihuany vliv na lidskou psychiku, a to zejména v případě užívání u nezletilých?

Právě na tuto otázku se zaměřil výzkum JAMA Psychiatry, při kterém výzkumníci pozorovali údaje spojené s 23 317 dospívajícími uživateli marihuany.

Zjištění poukazují na to, že kouření marihuany před dosažením věku dospělosti zvyšuje šanci na pozdější rozvoj deprese až o 37 %. Podle průzkumu u nezletilých uživatelů marihuany z USA se v dospělosti projevily příznaky deprese v přibližně 400 000 případech.

Ve studii dále výzkumníci poukazují na individuální negativní dopad u každého jedince. Jinak řečeno, zmíněné psychické problémy se některých nezletilých uživatelů marihuany nemusí vůbec týkat. Výzkum je navíc založen pouze na spojitostech mezi kouřením marihuany a projevech deprese.

Doporučeno
Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) 25. července 2023 6:00

Nepředložily tedy žádný důkaz, který by potvrdil, že by samotné užívání marihuany způsobovalo depresi. Výzkumníci přesto ale doporučují, aby se dospívající jedinci kvůli spojitosti mezi užíváním marihuany a zvýšením rizika vzniku deprese nebo sebevražd marihuaně vyhýbali.

Domů
Sdílet
Diskuse