Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2019 14:55
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Šikovný Vietnamec vyrábí slámky z trávy. Jednorázové plasty odmítá, jeho výrobky neobsahují ani chemikálie

ZAJÍMAVOSTI VIETNAM
Uložit Uložené

Mladý Tran Minh Tien dostal skvělý nápad.

I když jednorázové plasty samozřejmě nemohou za všechno znečištění na naší planetě, čím méně je používáme, tím lépe.

Už dávno si to uvědomil i šikovný muž Tran Minh Tien z Vietnamu. Když se rozhlédl kolem sebe, zjistil, že by z jednoho druhu trávy rostoucího ve vietnamské přírodě mohl vyrábět přírodní brčka, která se jednoduše rozloží, když je člověk přestane používat a vyhodí.

Doporučeno
Slovensko zakázalo prodej jednorázových plastů Slovensko zakázalo prodej jednorázových plastů 5. dubna 2019 10:40

Tran Minh Tien využívá rostlinu s názvem Lepironia. Bez větších problémů jí dokáže nasbírat hromadu v blízkosti svého bydliště, následně stébla trávy vyčistí, propláchne vodou a nařeže na požadovanou délku. Běžná délka brček dosahuje okolo 20 centimetrů, takže i Vietnamec zvolil tuto délku.

Sám se chlubí tím, že jeho slámky neobsahují žádné plasty, konzervační látky ani zbytečné chemikálie, které by mohly mít dopad na zdraví člověka a zdraví naší přírody. Tran Minh Tien slámky balí po 100 kusech do banánových listů a ve svém obchodě lidi upozorňuje, aby je nevyhazovali po prvním použití. Když si objednáš čerstvé verze, můžeš brčka uskladnit v bytě celý týden, jinak si raději pořiď vysušené verze, které ti vydrží i šest měsíců.

Slámky v našich končinách zůstávají žádaným produktem, ostatně kdo by večer v baru pohrdl drinkem bez ní, a tak by v ideálním světě mohly být tyto trávové slámky skvělou alternativou. V Česku se přesto pravděpodobně neobjeví a budeme se muset spoléhat třeba na papírová brčka.

Domů
Sdílet
Diskuse