Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2019 18:06
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Avengers: Endgame vydělalo za premiérový víkend 1,2 miliardy dolarů. Dokáže film bořící všechny rekordy překonat Avatara?

Avengers: Endgame vydělalo za premiérový víkend 1,2 miliardy dolarů. Dokáže film bořící všechny rekordy překonat Avatara?
Zdroj: Marvel Studios/Disney
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Dnešní Box Office bude bohatý na čísla.

Endgame je prostě megahit. Čekali jsme to všichni a protože se tentokrát premiéra odehrávala v Číně ve stejný víkend jako všude po světě, jen málokdo nečekal, že z toho celosvětově bude 1,2 miliardy dolarů.

Je reálné, že na konci příštího týdne tu budeme mít už 2 miliardy a následná cesta k 2,787 miliardě dolarů už nebude dlouhá. Padne tedy Avatar? Já osobně si myslím, že ano.

Stále zde však hovoříme o chybějící miliardě a půl, přičemž je třeba počítat s velkými propady. Je to přece jen tříhodinový film a ne každý je z něj natolik odvařený jako z Infinity War. Chytřejší budeme opravdu až příští víkend.

Avengers: Endgame zarobilo za premiérový víkend 1,2 miliardy dolárov. Dokáže film búrajúci všetky kasové rekordy prekonať Avatara?
Avengers: Endgame zarobilo za premiérový víkend 1,2 miliardy dolárov. Dokáže film búrajúci všetky kasové rekordy prekonať Avatara? Zdroj: Marvel Studios/Disney

Endgame v USA otevřelo za o 100 milionů více než Infinity War (350 milionů dolarů) a získalo o 560 milionů více celosvětově. Neznáme přesný tržní podíl v USA, ale více než 4 z 5 koupených lístků během posledních 4 dnů byly právě na Endgame, což je šílené.

Disney a Marvel splnili svůj cíl, ať už si dali jakýkoliv. Před pár lety bych nevěřil, že někdo dokáže takto rozbít kina a celý svět. Marvel Studios a v současnosti zřejmě nejlepší producent na světě Kevin Feige to ale zvládli. A zda padne Avatar? Podle mě to možné je. Problémem je, že Endgame není tak epické, co se akce týká.

Avengers 4 zlomili hned několik rekordů, z nichž největší jsou:

  • Největší čtvrteční opening (Thursday Previews) v částce 60 milionů dolarů (sesadili tak The Force Awakens, které otevřelo za 57 milionů);
  • největší páteční opening (čtvrtky a pátky jsou spojeny do pátku) v hodnotě 158,3 milionu dolarů (TFA mělo tyto dva dny na úrovni 119,1 milionu dolarů);
  • největší otvírací víkend v hodnotě 350 milionů dolarů;
  • největší otvírací víkend celosvětově v hodnotě 1,209 miliardy dolarů;
  • největší otvírací den v Číně v hodnotě 104,7 milionu dolarů;
  • nejvíce promítání v USA a Kanadě - film hraje až 4 662 kin;
  • největší otvírací víkend v Číně v hodnotě 330,5 milionu dolarů;
  • největší IMAX opening (čtvrtek a pátek) v USA v hodnotě 12 milionů dolarů (což je téměř 30 tisíc dolarů na kino a také o 20 % více než Infinity War);
  • největší IMAX opening (čtvrtek a pátek) celosvětově v částce 52 milionů dolarů;
  • největší¨IMAX opening celosvětově v částce 91,5 milionu dolarů (což je o 92 % více než v případě předchozího krále The Force Awakens);
  • největší opening víkend v 44 zemích mimo USA a Kanadu;
  • jde o druhý letošní miliardový film od Marvelu (po Captain Marvel) a celkově osmý miliardový film studia.

Ohledně Číny je tu ještě jeden zajímavý „detail“. Tržní podíl v tamních kinech činil ve prospěch Endgame až 95 % během celých 5 dní, kdy se tam promítalo. To znamená, že z každého tisíce návštěvníků kina šlo 950 z nich na premiéru nejnovější marvelovky. Neočekává se, že se to ještě nějakému zahraničnímu filmu (pokud vůbec) v budoucnu podaří. Celkově si Endgame z Číny po pěti dnech odnáší monstrózního 330,5 milionu dolarů.

Výdělky v Číně:

  1. středa: 79 milionů dolarů
  2. čtvrtek: 83 milionů (rekord země)
  3. pátek: 50–60 milionů
  4. sobota: 82 milionů
  5. neděla: 29 milionů

Výdělky v USA:

  1. čtvrtek: 60 milionů 
  2. pátek: 98,3 milionu
  3. sobota: 109 milionů 
  4. neděla: 84,3 milionu

Z tohoto šíleného úspěchu všude po světě, ale zejména v USA a Číně, netěží jen Disney a Marvel. Fandango, sítě kin v čele s AMC, další provozovatelé, IMAX, Dolby a množství dalších vedlejších společností si mne ruce. Taková explozivní kasová injekce pořádně zamává trhem.

Zřejmě jde o neopakovatelný jev, jaký už nikdy nezažijeme. Následující hodiny a dny budou ještě velmi zajímavé a my tě budeme o průběhu tržeb určitě ještě informovat.

Domů
Sdílet
Diskuse