Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2019 14:43
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Country trap: Kontroverzní senzace, které se podařilo prorazit z undergroundu

Country trap: Kontroverzní senzace, které se podařilo prorazit z undergroundu
Zdroj: SME (on behalf of Columbia)
HUDBA LIL NAS X
Uložit Uložené

Vybrali jsme ty nejlepší country trapové skladby a velmi stručně shrnuli historii propojení country a rapu.

Škatulkovat hudbu do žánrů bývá rok od roku stále náročnější. Několik posledních dekád si můžeme všímat fenomenálního trend propojování všemožných stylů, které ve výsledku nejsme často schopni jednoznačně zařadit. Jedním z nich je i nejnovější senzace country trap.

Představit si Afroameričana v kovbojském kostýmu může být vzhledem k americké historii z dob Konfederace a Unie komické. Během několika měsíců si však kovbojské boty, klobouky, opasky s obrovskými přezkami a upnuté westernové košile oblíbili a ve své nejnovější hudební tvorbě hrdě mísí prvky country a trapu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lil Nas X (@lilnasx) on

I got horses in the back...

Způsobil to pouze dvacetiletý Lil Nas X a jeho virální hit Old Town Road, ve kterém propojil country banjo s trapovými bicími, 808 basou a rapovým projevem. Byl natolik úspěšný, že obsadil první příčku v žebříčku Billboard Hot Country Songs.

Na remixu se objevil veterán country Billy Ray Cyrus

Neudržela se tam však dlouho. Nebylo by to tím, že by ji někdo předběhl, z žebříčku byla odstraněna. Kompetentní se pro portál Rolling Stone vyjádřili, že skladba podle nich postrádá dostatečné množství prvků dnešní country hudby, kvůli čemuž byla z žebříčku vyřazena. Rasistické záměry jednoznačně vyloučili.

Doporučeno
Co oblékly celebrity na Billboard Music Awards 2020? Lizzo svým outfitem vyzvala k volbám, Billie Eilish se zahalila do Gucci Co oblékly celebrity na Billboard Music Awards 2020? Lizzo svým outfitem vyzvala k volbám, Billie Eilish se zahalila do Gucci 16. října 2020 13:57

Lil Nas X samozřejmě netajil zklamání. Pro portál Time se vyjádřil následovně: „Old Time Road je country trap. Není to výlučně jedno ani druhé. Je to obojí. Mělo by to být v obou žebříčcích.“

Neodpustíme si žertík

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by C Dot (@c_dot78) on

Nejvýznamnější country trapové hity

Podle jeho vlastních slov je jedním z největších průkopníků tohoto subžánru Young Thug. Nezaměnitelný interpret vydal v roce 2017 mixtape Beautiful Thugger Girls, který se zcela výrazně odlišoval od jeho dosavadní a vlastně jakékoli jiné tvorby. Už úvodní skladba s názvem Family Don't Matter tě vtáhne svými country rytmy, ve kterých se nese v podstatě i zbytek mixtapu.

Doprovodný klip se také nese ve stylu country

Jednou z prvních skladeb, které můžeme přiřadit ke country trapu, je záležitost Like A Farmer od Lil Tracyho, kterého můžeme znát jako častého kolaboranta Lil Peepa. Ten pro portál Genius přiznal, že nešlo o žádný experiment, pouze trollení. Tento vtip se ale zalíbil Lil Uzi Vertovi, který přispěl svou dojemnou slokou. A hit byl na světě.

Virální se o několik měsíců později stala skladba Yup (On My Tractor) od FlyRich Double s průvodním videoklipem, skutečně unikátním zvukem, vtipným textem a přednesem připomínajícím legendární hit Love Sosa od Chief Keefa. Country trap v její nejčistší podobě.

Domů
Sdílet
Diskuse