Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2019 14:25
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

V žaludku mrtvé těhotné velryby našli 28 kilogramů plastu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Každý rok zemře kvůli plastům asi 100 tisíc mořských živočichů.

Čím dál více zvířat umírá kvůli lidské bezohlednosti. Naše životní prostředí v posledních měsících trpí stále více a množství plastu v moři se jen zvyšuje. Důkazem toho jsou i přibývající informace o zvířatech, která kvůli plastu zemřela – ať už ho přímo zkonzumovala, nebo se do něj zasekla a nedokázala uniknout.

Těhotnou samičku velryby s plným žaludkem plastu našli v italském městečku Cefalu, přičemž v její trávicí soustavě objevili 28 kilogramů plastu. Zvíře tak vlivem lidské bezohlednosti zemřelo, přičemž mu bylo jen přibližně 6–7 let. Velryby tohoto druhu se přitom obvykle bez problémů dožijí i 70 let.

Počet zvířat, jejichž smrt má na svědomí plast, však jen stoupá a předpokládá se, že ročně kvůli zamoření plastovými předměty zemře asi 100 000 mořských živočichů. Tentokrát však proud velrybu přivál na pobřeží. K dispozici jsou i záběry.

Domů
Sdílet
Diskuse