Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2019 13:02
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Ruští kosmonauti našli na vnější straně ISS ručník, který tam nechali před 10 lety

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Měl si jím čistit skafandr jeden z předchozích ruských kosmonautů.

I moduly Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) musí občas procházet údržbou a úklidem. Více než šest hodin ve vakuu na vnější straně stanice strávili dva ruští kosmonauti Oleg Kononeko a Alexej Ovčinin, jejichž úkolem bylo nejen očistit části modulu Pirs, ale také odpojit několik zařízení. Několik z nich skončilo v otevřeném vesmíru, protože již dokončili své experimenty a neměli žádné využití, upozornil NASA Space Flight.

Zajímavější moment však přišel ve chvíli, kdy si kosmonauti na vnější straně modulu všimli ručníku. Vzali ho s sebou, protože ho tam někdo z ruských kosmonautů zanechal před 10 lety. Kosmonauti ručník vložili do speciální nádoby a poputuje zpět na zemský povrch, kde se do jeho zkoumání pustí ruští odborníci, píše Česká televize.

Zřejmě bude zajímavé sledovat, co se strukturou ručníku udělal desetiletý pobyt ve volném prostoru vedle ISS. Kromě toho si ruští kosmonauti připomněli legendárního kosmonauta Alexeje Leonova, jehož fotografie byla umístěna na modul Pirs. Leonov se v roce 1965 stal prvním člověkem, který vstoupil do otevřeného vesmíru.


Domů
Sdílet
Diskuse