Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2019 15:28
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Ruští komunisté chtějí přijmout zákon, podle kterého byla okupace Československa zcela v pořádku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Okupaci započatou v roce 1968 považují komunisté v Rusku za nezbytnost.

V Rusku se poslanci komunistické strany shodli na novém oficiálním výkladu okupace Československa v roce 1968, kdy na naše území dorazily armády Varšavské smlouvy. Okupace bude podle řady domácích médií v Rusku novým zákonem údajně vysvětlována jako nezbytná a zákonná.

Ve skutečnosti však přitom nejde o iniciativu ruské Dumy, ale jen o jedné ze stran a je pravděpodobné, že tento zákon neprojde.

Nový návrh zákona totiž mimo jiné pojednává o „oprávněném vstupu legálně pozvané armády Sovětského svazu na území ČSSR v srpnu 1968“. Zúčastnění vojáci kromě toho dostanou status veterána a získají i sociální výhody.

Autorem návrhu je poslanec za komunistickou stranu Sinelšikov, ale při projednávání byli přítomni zástupci všech poslaneckých frakcí. Sinelšikov je přitom hrdým účastníkem okupace. Je tak klidně možné, že se v Rusku bude brzy okupace Československa vnímat jako oprávněná záležitost.

Rusko zrejme prijme zákon, podľa ktorého bola okupácia Česko-Slovenska úplne v poriadku
Rusko zrejme prijme zákon, podľa ktorého bola okupácia Česko-Slovenska úplne v poriadku Zdroj: tasr/vlada.cz
Zpět
Sdílet
Diskuse