Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2019 10:55
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Zkratky jako WTF či OMG mají dle expertky ubližovat rozvoji mladých

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Profesorka z Oxfordu varuje před internetovými zkratkami.

Textspeak je přezdívka pro zkratkový jazyk používaný v SMS či online konverzacích, který nahrazuje celá slova. U nás je zejména v anglickém jazyce a zkratky jako WTF, OMG nebo IKR do něj nepochybně patří, ale rovněž také případy jako „u“ pro „you“ či „r“ pro „are“.

Používání textspeaku však nemusí být vždy ideální, naznačila profesorka Jane Mellanby z Oxfordské univerzity pro Daily Mail. Samozřejmě, používání zkratek šetří čas a pomáhá nám v mnoha jiných ohledech, u  mladých lidí však může jít o škodlivý zvyk.

Teenagerům totiž podle jejích slov narušuje „schopnost chápat a používat komplexní jazyk“. Věty s textspeakem, tedy zkratkovými slovy, prý „neobsahují žádnou gramatiku a už vůbec ne komplexní“. Mladí lidé, kteří již nyní mají problémy s jazykem, je budou mít ještě větší.

Skratky ako WTF či OMG majú podľa expertky ubližovať rozvoju mladých ľudí
Skratky ako WTF či OMG majú podľa expertky ubližovať rozvoju mladých ľudí Zdroj: unsplash

Tvorbu vět a gramatická pravidla si nebudou procvičovat a celá situace se může zhoršovat, což podle odbornice může mít za následek i důsledky v pozdějších letech života. A chyby v životopise odeslaném do nového zaměstnání už zamrzí.

Domů
Sdílet
Diskuse