Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. července 2019 16:16
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

Donald Trump nepoznal nositelku Nobelovy ceny, kterou sexuálně zneužívali bojovníci Islámského státu

Donald Trump nepoznal nositelku Nobelovy ceny, kterou sexuálně zneužívali bojovníci Islámského státu
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Donald Trump se na setkání s aktivisty v Oválné pracovně opět vyznamenal.

Představitelé utlačovaných menšin se setkali s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, aby upozornili na své problémy. Jednou z účastnic byla i 25letá Nadia Muradová, představitelka jezídské menšiny z Iráku, aktivistka za lidská práva a laureátka Nobelovy ceny míru za boj proti sexuálnímu násilí.

Sama se stala obětí sexuálního násilí válečníků Islámského státu, několik let ji znásilňovali a prodávali jako sexuální otrokyni. Prezidentovi Trumpovi na setkání vyprávěla o tom, jak její matku a šest bratrů v roce 2014 zavraždili teroristé z ISIS. Více než 3 tisíc jezídů je dodnes nezvěstných.

Trump Muradovou přerušil: „Ty máš Nobelovu cenu? To je úžasné. A za co?“ Po prvotním šoku mladá žena pokračovala ve svém příběhu. V roce 2014 ji unesli z rodného města Kocho a v zajetí ji drželi 3 měsíce.

Tehdy 19letou Nadiu denně bili, pálili cigaretami a opakovaně znásilňovali. Utéct se jí podařilo, když jeden z únosců náhodou nezamkl dveře od domu, ve kterém ji drželi. Pomoc jí poskytli sousedé, kterým se ji podařilo propašovat z teroristy kontrolovaného území až do uprchlického tábora v Duhoku v severním Iráku.

„Ty máš Nobelovu cenu? A za čo?“ Donald Trump nespoznal jazídijskú aktvistku, ktorá ho prosila o pomoc pre svoju menšinu
„Ty máš Nobelovu cenu? A za čo?“ Donald Trump nespoznal jazídijskú aktvistku, ktorá ho prosila o pomoc pre svoju menšinu Zdroj: Flickr

Dnes je z Nadii hlas pro všechny ženy, které postihl podobný osud jako ji samotnou. Na setkání proto prosila Trumpa, ať se situací něco udělá. Běsněním Islámského státu jsou dodnes postiženy tisíce lidí.

„Ale ISIS je už pryč, nyní jsou tam Kurdové a kdo? Znám to území velmi dobře,“ reagoval Trump na její prosby. Trump se také nezdál být seznámen se situací Rohingů v Myanmaru, kteří jsou v dnes považováni za nejpronásledovanější menšinu na světě a jejichž systematické vyvražďování vládními vojsky může být klasifikováno jako genocida.

Kdo jsou jezídi a proč jsou ohrožení?

Jezídi jsou kurdská etnická skupina a jejich počet se po celém světě předpokládá na více než 700 tisíc. Patří do jedné z nejstarších menšin v Iráku. Jejich náboženství má prvky křesťanství.

Přestože již v minulosti byli utlačovanou menšinou, situace se vyhrotila 3. srpna 2014, kdy teroristé Islámského státu obklíčili kurdské město Sinjar a zabili všechny muže, kteří se k nim odmítli připojit. Ženy a děti unesli, znásilňovali a prodali do otroctví. Z města muselo uprchnout více než 200 000 lidí. Desetitisíce z nich se skrývaly v horách, mnozí se uchýlili v uprchlických táborech, kde žijí dodnes. Podle studie z roku 2017 se odhaduje, že masakr v Sinjari si vyžádal téměř 4 400 lidských životů a 10 800 lidí z města unesli. O mnohých z nich se dodnes nic neví.

Domů
Sdílet
Diskuse