Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2019 7:43
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vědci vytvořili první hybrid člověka a opice. Experiment musel kvůli rizikům proběhnout v Číně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědecký tým v čele se španělskými výzkumníky se pochlubil svou prací.

Skupina výzkumníků v čele se Španělem Juanem Carlosem Izpisúou vytvořila první hybrid člověka a opice. Výzkum však nemohl proběhnout ve Španělsku, protože tamní zákony výrazně limitují možnosti výzkumníků při testech zahrnujících výměnu genetického materiálu mezi člověkem a zvířaty, informoval deník El País.

Izpisúa přitom není nováček v křížení různých druhů. Už před dvěma lety se se svým týmem pokoušeli vytvořit hybrid člověka a prasete, což nedopadlo moc úspěšně. Tehdy se v embryu podařilo udržet jen 1 lidskou buňku na 100 tisíc buněk prasete, a tak se experiment nedal považovat za úspěšný.

 


Tentokrát však měli vědci ze španělské Universidad Catolica San Antonio de Murcia či Salk Institute ve Spojených státech amerických větší naději na úspěch. Zvládli geneticky upravit opičí embryo tak, aby buňky vytvářející orgány přestaly pracovat. Ty pak nahradili lidskými kmenovými buňkami, díky čemuž vzniklo embryo opice s lidskými geny

Opice se samozřejmě nikdy nenarodila, protože vědci přísně dodržují limit čtrnáctidenního vývoje před tím, než embryo zničí. Modifikovaný hybrid se proto nemůže narodit. Přesto se mnozí vědci bojí, že experimenty by mohly nešťastnou náhodou vést k vytvoření nějaké formy lidského vědomí v mozku zvířete. Tyto etické otázky jsou momentálně příliš kontroverzní na to, aby mohl být výzkum prováděn v jakékoliv zemi.

Cílem výzkumu přitom není vytvořit živý hybrid opice a člověka. Jak říká Izpisúa, jednou by chtěl pomocí experimentů dosáhnout bodu, ve kterém bude umět vyvinout lidský orgán a poté jej úspěšně transplantovat do těla dárce. Nebude to snadná ani krátká cesta, ale myslí si, že etické zábrany musí být překonány, aby se věda mohla posunout kupředu.

Domů
Sdílet
Diskuse