Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2019 14:16
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

Tenkrát v Hollywoodu je stylovou jízdou, kterou si užijí zejména fanoušci Quentina Tarantina (Recenze)

Tenkrát v Hollywoodu je stylovou jízdou, kterou si užijí zejména fanoušci Quentina Tarantina (Recenze)
Zdroj: Sony
FILMY A SERIÁLY QUENTIN TARANTINO
Uložit Uložené

Šílenec z videopůjčovny tentokrát vzdává hold Hollywoodu 60. let.

Jeden z nejočekávanějších filmů roku konečně dorazil i do českých kin (ačkoli téměř 3 týdny po premiéře v USA) a jeho název zní Tenkrát v Hollywoodu. Autorem není nikdo jiný než legendární Quentin Tarantino, tvůrce takových pecek jako Pulp Fiction, Hanebný pancharti nebo Nespoutaný Django.

Ve svém 9. celovečeráku chtěl diváky přenést v čase, konkrétně do roku 1969 v Los Angeles, kde nám odhaluje zákoutí filmového průmyslu. Vydařil se Tarantinovi jeho počin s pořadovým číslem 9, nebo jde o černou skvrnu na nablýskané filmografii úchyla z videopůjčovny?

Už po půlhodině filmu jsem si uvědomil, že diváci se zřejmě budou dělit na dva tábory: první, který oslavuje tento film a užívá si každý drobný detail, který Tarantino přinesl na plátno, a druhý, který nechápe, o co jde, proč nám to režisér ukazuje a koho to vlastně může zajímat.

 

Vtedy v Hollywoode je štýlovou jazdou, ktorú si užijú najmä fanúšikovia Quentina Tarantina (Recenzia)
Vtedy v Hollywoode je štýlovou jazdou, ktorú si užijú najmä fanúšikovia Quentina Tarantina (Recenzia) Zdroj: Sony

Příběh nás zavede do L.A. v roce 1969, tedy období, kdy právě zuřila válka ve Vietnamu, hippies byli na každém kroku a město se ztrácelo v marihuanovém oparu. Uprostřed toho všeho nám je představena dvojice hollywoodského herce a jeho kamaráda/kaskadéra/pomocníka/šoféra/opraváře, jmenovitě Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) a Cliff Booth (Brad Pitt).

Rick se proslavil zejména ztvárňováním záporáků v béčkových westernech či akčních filmech. Po jeho boku má neustále věrného přítele a kaskadéra v jednom, Cliffa Bootha. Rickovi však chodí pouze nabídky na menší role a v každé z nich hraje v podstatě tutéž postavu. Doba se však mění a on má problém přizpůsobit se novým trendům.

Jako každý herec, i on touží po pozlátku a prestiži. Jednoho dne spatří, že jeho novými sousedy jsou hollywoodské superstar, herečka Sharon Tate (Margot Robbie) a její manžel, režisér Roman Polanski (Rafal Zawierucha). Ti představují vše, co Rick nemá, respektive čím není. Mezitím už ale kují pikle členové Rodiny, tedy přívrženci psychopata Charlese Mansona. A ve městě, jakým je Los Angeles, na sebe každý dříve či později narazí.

Tolik k ději, prozrazovat cokoliv navíc by bylo kontraproduktivní. Film by se dal označit za poctu starému Hollywoodu. Je plný odkazů a skrytých významů či vtipů, které divák možná zná a pousměje se nad nimi. To, že netuší, kdo byl Yul Brenner, John Sturges či Sergio Corbucci, mu nemusí překážet, ale může tě i vytočit. Vše záleží na tom, jak moc tě zajímá kinematografie a její zákulisí v 60. letech.

Vtedy v Hollywoode je štýlovou jazdou, ktorú si užijú najmä fanúšikovia Quentina Tarantina (Recenzia)
Vtedy v Hollywoode je štýlovou jazdou, ktorú si užijú najmä fanúšikovia Quentina Tarantina (Recenzia) Zdroj: Sony

Quentin o DiCapriovi a Pittovi prohlásil, že jde o nejlepší hereckou dvojku od dob Roberta Redforda a Paula Newmana, a snažit se mu to vyvrátit by byla chyba. Dvojici to na plátně zatraceně sekne a pohled na ně nepřestává bavit ani v jediné scéně. Pitt dokonce dostal lepší postavu, než jakou má DiCaprio (něco na styl Charlese Bronsona), ačkoli před zhlédnutím filmu jsem očekával přesný opak.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 68305 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse