Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2019 9:11
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Systém pro čištění oceánů dostal další vylepšení. Plasty by měly zmizet do roku 2050

TECH
Uložit Uložené

Vědcům se podařilo eliminovat vypadávání zachyceného odpadu, které trápilo první generaci plovoucích sítí.

Objem odpadu v oceánech se stává stále viditelnějším problémem. National Geographic uvádí, že ve vodách aktuálně plave minimálně 5,25 miliardy různě velkých kusů plastu. Ty větší jsou vyplavovány na pobřeží, menší končí v žaludcích ryb či ptáků a podle posledních výzkumů dokonce i v kapičkách tekutiny odpařované do ovzduší.

Ve větru pak mohou cestovat tisíce kilometrů, mikroplasty se totiž našly i v ledu za polárním kruhem.

Systém záchytných sietí na čistenie oceánov
Systém záchytných sietí na čistenie oceánov Zdroj: theoceancleanup.com

Lidstvo tedy stojí před velkou ekologickou hrozbou. Iniciativa Ocean Cleanup si dala za cíl sesbírat alespoň odpad plovoucí blízko vodní hladiny. Ambiciózní plán sítí zavěšených na obrovských plovácích, které by se po oceánech měly posouvat díky poryvům vzduchu, ale v roce 2018 nefungoval ideálně. Odpad se sice zachytit podařilo, nikoliv však tak, aby opět nevypadl. 

Aby zůstal zajištěn, sítě se musí pohybovat konstantní rychlostí a být neustále napnuté. Vylepšená verze nazvaná System 001/B proto byla modulární a testovala dva zlepšováky – zrychlení pohybu pomocí dalších bójí a naopak brzdění přídavnými padáky.  

V dvouměsíční expedici se padáky ukázaly jako efektivnější a Ocean Claenup je plánuje využít i při ostrém nasazení celé flotily takových úklidových systémů.

Reálné plány hovoří o vyčištění poloviny tzv. Velkého pacifického koše v Severním pacifickém oceánu do pěti let. Jde o jedno z míst, kde se přirozeným prouděním akumuluje největší množství odpadu. Ocean Cleanup ho chce dopravit na pevninu, recyklovat a prodat na další využití, přičemž příjmy chce investovat do dalšího rozvoje svých technologií. Při masivním snížení objemu produkovaných plastů a pokračujícím čištění by prý tato část Země měla být zcela bez plastů v roce 2050.

Domů
Sdílet
Diskuse