Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2019 16:14
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pokuta za přechod k jinému operátorovi má být čtyřikrát menší. Změna prý přinese i lepší ceny

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Sněmovna schválí novelu o elektronických komunikacích. Ta má snížit cenu za přechod k jinému operátorovi a celý proces navíc zkrátit.

Při přechodu k jinému mobilnímu operátorovi před ukončením smlouvy řeší ten stávající situaci tak, že zákazníka pokutuje. Tato částka se vypočítává z ceny, která mu zbývá do data ukončení smlouvy.

Nově má však čtyřikrát klesnout – ze stávajících dvaceti na pět procent. Navíc při ukončování smlouvy na dobu určitou, by zákazníci po třech měsících nemuseli platit ani korunu. Informoval o tom server Novinky.cz.

Novela o elektronických komunikacích, kterou sněmovna schválí na záříjové schůzi, navíc počítá i se snížením lhůty pro převod telefonního čísla – z deseti na dva pracovní dny.

Doporučeno
Vodafone představil první nabídku se sloučeným UPC. Láká na neomezená data, ta ale nejsou pro jednotlivce Vodafone představil první nabídku se sloučeným UPC. Láká na neomezená data, ta ale nejsou pro jednotlivce 2. září 2019 16:34

Následně má být novela platná od dubna příštího roku. Původně měla být prosazena v platnost už od ledna, ale podle poslance Patrika Nachera je potřeba dát operátorům více času, aby se na změny připravili. 

Tyto změny mají podle politiků přinést lepší ceny operátorů, které i přes příchod neomezených tarifů stále nejsou příliš výhodné oproti jiným státům Evropské unie. Společně s Českým telekomunikačním úřadem počítá také s vytvořením kalkulátoru, přes který by si každý uživatel mohl nezávisle spočítat, jaký operátor je pro něj nejvýhodnější a nejkvalitnější.

Domů
Sdílet
Diskuse