Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2019 13:04
Čas čtení 7:16
Antonín Havlík

Lil Pump je novodobý Elvis Presley. Proč je rock 'n' roll pro staré a nahradila ho rapová drzost?

Lil Pump je novodobý Elvis Presley. Proč je rock 'n' roll pro staré a nahradila ho rapová drzost?
HUDBA HUDBA RAP
Uložit Uložené

Co má společného raper s vytetovaným smutným smajlíkem mezi očima a Elvis Presley? Možná víc, než by se mohlo zdát.

Chicago, rok 1957, vyprodaný koncert Elvise Presleyho. Davy dívčích fanynek maniakálně křičí a mávají na svého černovlasého dvaadvacetiletého idola, chlapečtí fanoušci s cigaretou v puse frajersky přehazují napomádovanou vlnu na hlavě a tajně sní o tom, že by tam třeba jednou mohli stát taky.

Každou píseň znají slovo od slova. Rock 'n' roll začal dosahovat své největší slávy.

Elvis Presley si užívá světového věhlasu. Už v pubertě se oblékal odlišně než jeho spolužáci z hudební školy. Nosil extravagantní kabáty, černé kalhoty a své vlasy česal tak, jak to v té době nikdo nedělal. Inspiraci hledal ve swingovém zpěvákovi Deanu Martinovi, ale i různých černošských bluesových interpretech. Takových, kteří dali rock’n’rollu vhodný základ.

Jako mladý řidič kamionu Presley nebyl šťastný, měl však dobrý hlas a na popud toho poslal do rádia svou první píseň.

Toho si všimli manažeři z nahrávací společnosti RCA Records. Celý jeho život se změnil po vydání prvního singlu Heartbreak Hotel vydaného začátkem roku 1956.

V tomto článku si přečteš:
  • O vzestupu a pádu Elvise Presleyho;
  • co mají dnešní mladé rapové hvězdy společného s Elvisem;
  • co se stalo, že rock 'n' roll tak zapšknul;
  • o cyklické povaze hudebního světa;
  • o tom, jak Lil Pump vyletěl ke hvězdám.

Lil Pump je novodobý Elvis Presley. Proč je rock'n'roll pro staré a nahradila ho rapová drzost?
Lil Pump je novodobý Elvis Presley. Proč je rock'n'roll pro staré a nahradila ho rapová drzost? Zdroj: Michael Ochs Archives / Stringer / Getty
Doporučeno
Lean, xanax, tráva. Co znamenají drogy pro rapovou scénu a kteří umělci s nimi raději skončili? Lean, xanax, tráva. Co znamenají drogy pro rapovou scénu a kteří umělci s nimi raději skončili? 24. června 2018 15:59

O Presleym se mluví jako o „králi rock 'n' rollu“. Jeho status bývá někdy až příliš nadhodnocován. Elvis na pódiu nebyl jako ten Elvis za oponou. Sláva si jej podmanila asi tak, jak by si podmanila jakéhokoli jiného mladého člověka nepřipraveného nést následky.

Utrácel peníze, střídal dívky, cítil se maximálně svobodný. Miloval drahé šperky, nosil těžké prsteny a zlaté řetězy, jezdil v nejmodernějších autech. Holdoval opulentním večírkům nasáklým alkoholem a sexem.

Začínající hudební průmysl teprve zjišťoval, jaké ve světě hudby fungují principy. Přesto však bylo jasné, že udělat z Presleyho dobový hetero sex-symbol bylo velmi chytré. Pomáhaly jim k tomu tklivé i energické písně o lásce, Elvisův nenapodobitelný sladký úsměv, ale i samotné šílející fanynky.

Výborný muzikant i poblázněný narkoman

Jak vzpomínal jeho celoživotní kamarád George Klein, Presley měl v soukromí ostře temperamentní povahu. Když zrovna prožil špatný den, prostě se rozhodl rozbít vybavení pronajatého apartmánu v jednom z luxusních hotelů v Beverly Hills. Ničil nábytek, zrcadla, stoly. Jen tak. 

Vlastnil navíc několik zbraní, se kterými manipuloval dost nerozvážně. Když dům jeho matky obléhali Elvisovi křičící fanoušci, vytáhl na ně pistoli. Několikrát v těchto případech dokonce vystřelil, i když ne po člověku. Vlastnění zbraně mu dodávalo sebevědomí a pocit moci.

Presley vystřídal mnoho sexuálních partnerek. Podle nich měl rád živorodý sex a zatímco v textech jeho skladeb opěvoval lásku, ve skutečnosti se nebránil milování i s několika ženami zároveň.

Na tom by možná nebylo nic tak podivného, obzvlášť varovné je ale jeho zneužívání slávy k flirtování a líbání se se čtrnáctiletými dívkami, přičemž s další stejně starou (svou budoucí manželkou Priscillou Beaulieu) začal chodit, když mu bylo 24 let.

Lil Pump je novodobý Elvis Presley. Proč je rock'n'roll pro staré a nahradila ho rapová drzost?
Lil Pump je novodobý Elvis Presley. Proč je rock'n'roll pro staré a nahradila ho rapová drzost? Zdroj: Michael Ochs Archives / Stringer / Getty

Sláva rock 'n' rollu pomalu padala, narůstala však Presleyho fascinace léky na předpis. Lidé z jeho okolí tím byli otřeseni. Nadměrné užívání proměňovalo Elvisovu osobnost – z energického extroverta se stal pasivní introvert. Profesně nikdy nebyl zpochybněn, nudil se. Tuto vnitřní prázdnotu se snažil kompenzovat alkoholem.

Hrál sice na stovkách koncertů, ale to ho už tolik nenaplňovalo. Tvrdil, že potřebuje léky, aby byl schopen udržet svou energii na pódiu a po vystoupení zase takové, které mu pomohou usnout.

Do toho užíval pilulky na hubnutí. Užívání léků se v průběhu 70. let proměnilo v jejich zneužívání. Před fanoušky však zachovával tvář a veřejně proti drogám vystupoval, ve své osamělé temnotě užíval Dilaudid, Percodan, Dexedrin, Adderall, Tuinal, Eskatrol, Amobarbital, Metakvalon, Metadon, Ritalin a další.

Nutno podotknout, že mezi tehdejšími fanoušky nešlo o žádné tabu. Vždyť právě tato doba dala za vznik slavnému pořekadlu „sex, drogy a rock'n'roll“, sloganu pro naprostou svobodu a neřízené experimentování s omamnými látkami. Dostat se do rauše chtěli všichni tehdejší rock’n’rolloví buřiči, bez ohledu na následky. O těch koneckonců věděl málokdo.

Elvis Presley mezitím 16. srpna 1977 umírá ve svém domě na srdeční infarkt a s ním odchází i celý rock 'n' rollový žánr.

Nebo ne?

Lil Pump je novodobý Elvis Presley. Proč je rock'n'roll pro staré a nahradila ho rapová drzost?
Lil Pump je novodobý Elvis Presley. Proč je rock'n'roll pro staré a nahradila ho rapová drzost?
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 69044 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse