Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2019 21:12
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Transgender muž právně bojoval, aby byl v rodném listě svého dítěte zapsán jako otec. Soud prohrál

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sice je slovo matka spojováno se ženou, nemusí to ale tak být, tvrdí soud.

Transgender muž, který porodil dítě, prohrál ve Spojeném království soudní boj, při kterém chtěl, aby byl zapsán a považován za otce dítěte, informuje CNN.

Freddy McConnell, který se narodil s ženskými pohlavními orgány, podstoupil v roce 2017 operaci. Od té doby byl legálně vnímán jako muž. Začal brát testosteron, když mu bylo 25 let a rok na to podstoupil operaci na odstranění prsní tkáně.

V roce 2016 však testosteron brát přestal, což způsobilo, že se obnovil jeho menstruační cyklus. Později otěhotněl pomocí spermií od dárce a v roce 2018 porodil. Celá jeho cesta je zdokumentována v krátkém filmu Seahorse.


Transrodový muž právne bojoval o to, aby bol v rodnom liste svojho dieťaťa zapísaný ako otec. Súd prehral
Transrodový muž právne bojoval o to, aby bol v rodnom liste svojho dieťaťa zapísaný ako otec. Súd prehral Zdroj: twitter/ Freddy McConell

Svou situaci začal 32letý muž právně řešit, když mu při snaze zapsat se jako otec dítěte řekli, že podle zákonů musí být člověk, co dítě porodil, zapsaný v rodném listě jako matka.

Během soudního jednání, Andrew McFarlane, prezident rodinného oddělení Nejvyššího soudu, tvrdil, že být „matkou“ znamená, že je člověk těhotný a později porodí. Nehledě na to, zda je ten člověk zákonně mužem nebo ženou. „Mezi pohlavím člověka a statusem rodiče je podstatný rozdíl,“ tvrdí Andrew.

Doporučeno
První česká transgender modelka Peťa Nitka: Chci lidem ukázat, že je v pořádku být jako já První česká transgender modelka Peťa Nitka: Chci lidem ukázat, že je v pořádku být jako já 17. února 2019 13:01

„Jsem zarmoucen rozhodnutím soudu, které trans mužům neumožňuje být zapsán jako otec na rodných listech jejich dětí. Bojím se, že toto rozhodnutí povede k mnohým komplikacím v různých rodinách. Budu se snažit o odvolání tohoto rozhodnutí, k situaci se nebudu dále vyjadřovat,“ říká Freddy na svých sociálních sítích.

Soud nadále vysvětluje, že sice se mateřský status často spojuje s ženou, není to ale podmínkou. „Matka“ je status, který člověk nabude, když projde fyzickým a biologickým procesem těhotenství a porodu.

Domů
Sdílet
Diskuse