Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. října 2019 16:00
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Příběh Biancy Devins je stále plný otazníků. Její vraždu si vrah nafotil na Instagram.

Byla neděle 14. července 2019 a poklidné město Utica se probouzelo do nového rána. Krátce po sedmé hodině ale tento klid rázem skončil. Na okresní policejní oddělení Oneida County se totiž začalo množit hned několik oznámení o tom, že jakýsi mladý muž nahrál na sociální sítě vraždu své kamarádky a sám vyhrožuje tím, že si ublíží. 


Mělo k tomu právě dojít ve městě Utica. Policie okamžitě rozjela pátrání a netrvalo dlouho a skutečně ho našla. Ukázalo se, že policii volal on sám, aby se usvědčil. Když na místo dorazila, vrah ležel na zemi vedle svého auta a začal se bodat do krku. 


Onou dívkou byla Bianca Devins, 17letá dívka, která ten večer odjela na koncert, ale už se z něj nikdy nevrátila. Z jakého důvodu muž tyto činy spáchal? A proč sociální sítě dělají tak málo, že ještě několik hodin po vraždě Biancy byla fotografie její mrtvoly stále dostupná online? Několik měsíců starý případ dodnes přináší mnoho otazníků. Vraťme se na úplný začátek příběhu.

Doporučeno
Ivan Jonák byl králem českých mafiánů. Vlastnil klub, kam chodil Karel Gott i pražské podsvětí, za noc dokázal vydělat milion Ivan Jonák byl králem českých mafiánů. Vlastnil klub, kam chodil Karel Gott i pražské podsvětí, za noc dokázal vydělat milion 24. února 2019 16:57

Vražda 17leté teenagerky. Vrah ji vysledoval na Instagramu a brutálně ji zabil, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Stories
Vražda 17leté teenagerky. Vrah ji vysledoval na Instagramu a brutálně ji zabil, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Stories Zdroj: Bianca Devins

Za hranicí internetového podsvětí 

Bianca Devins nebyla úplně typická teenagerka. Kvůli těžkému dětství se uzavírala před světem na internet. Skoro se netrhla od svého iPhonu a kus života žila výhradně online. Na Instagramu se se svými 6 tisíci followery stylizovala jako tzv. e-girl

Jde o dívky (v případě e-boys o kluky), které svou pozornost na internetu nekoncentrují skrz designové kavárny, barevné večeře a dovolené u moře, jsou spíše obklopeny samotou svého vlastního pokoje, s extravagantní barvou vlasů, netradičním make-upem nebo provokativními nápisy na fotografiích.

Takovým vystupováním se snaží vymezit a odlišit od hlavního proudu. Jsou to e-lidé, protože jejich image neodráží to, co dělají v reálném životě, ale to, jak se stylizují na Instagramu, Twitteru nebo na TikToku, v těch vyhraněnějších případech pak na různých méně známých a pro mainstream neatraktivních diskuzních fórech. Inspirují se estetikou punku, metalu, goth-stylu, rapu, anime, emo stylu a dalšími. Často tak zní i hudba, kterou poslouchají. 

Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories
Zdroj: Bianca Devins
 

Internet Biancu pohltil prý už od dvanácti let. Navštěvovala internetové podsvětí, kde podle ostatních uživatelů měla pak v patnácti pod několika přezdívkami nabízet své nahé fotky, aby pak chtivým mužům vyhrožovala, že na ně zavolá policii, když jí nepošlou peníze. 

Zároveň jí imponovali internetoví kluci bez sebevědomí; o takové jevila zájem, ale ve chvíli, kdy ji přestali bavit, tak jim nadávala, přestala si s nimi psát a nepochopila, že by jim její náhlá změna postojů mohla ublížit. Několikrát dokonce měla na internetu demonstrovat sebevraždu.

Je těžké tohle chování soudit, internet je na 4chanu a dalších hraničních sociálních sítích velmi specifický, ultracynický a jde jen odhadovat, jaký vliv to mohlo mít na mladou dívku, která v tak nízkém věku nebyla schopna rozpoznat, co je v takovém prostředí vhodné a co ne.

O svém špatném chování píše Bianca i sama. Různými narážkami na svých sociálních sítích, ale i odpovědí na otázku jednoho uživatele, který jí položil otázku. „Upřímně jsi hrozný člověk. Víš, kolik lidí jsi zranila? Za jakou cenu? Co je to s tebou?“ ptal se. „To by bylo relevantní před třemi lety,“ odpověděla Bianca.

Podle jiných příspěvků na sociálních sítích hovořila o tom, že má psychickou poruchu, patrně hraniční poruchu osobnosti. Souvisela by i s tím, kolik internetových alter eg měla a jak pod nimi vystupovala. V reálu vysoká, hubená a velmi plachá slečna měla na internetu mnoho různých přátel, ale bohužel i nepřátel.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

i deletd most of my content .. so i can focus bettr

Příspěvek sdílený bianca ⚖ (@escty),

Změnit se a pomáhat

Z jejích postů z poslední doby bylo patrné, že si sama své špatné návyky uvědomuje a pracuje na nich, aby zmizely. Snažila se problémy řešit. Letos dokončila střední školu a plánovala studovat psychologii na Mohawk Valley Community College. Chtěla pomáhat teenagerům, kteří se dostali do stejné situace jako ona.

K internetu není manuál a pokud se člověk dostane mezi špatnou subkulturu, může to jeho poruchu ještě prohloubit. V takovýchto případech je velmi důležité, aby o internetových hrozbách s dětmi mluvili jejich rodiče maximálně otevřeně, nastavovali jim hranice.

Méně zakazovat a podporovat používání kvalitních služeb nebo výukových programů. O to se můžou snažit i sami rodiče. Především mluvit s dětmi o tom, co na síti dělají. (...) Samozřejmě rodiče by měli děti učit, jak rozpoznávat kvalitní informace, jak se bránit na internetu a na co si dávat pozor,“ potvrdil v rozhovoru pro iDnes David Šmahel.

Když ještě Bianca chodila na střední uměleckou školu, byla podle svých učitelů, kteří se svěřili serveru HuffPost, vždy jedna z nejlepších. I přes její nenápadné chování byla výrazná častým experimentováním s barvou vlasů a svými selfies, které posílala přátelům i na sociální sítě. 

Thomas R. Proctor High School. Škola, kterou Bianca navštěvovala.

Jen pár týdnů po závěrečné školní zkoušce, se Bianca rozhodla navštívit v malém alternativním klubu Trans-Pecos koncert kanadské zpěvačky Nicole Dollanganger. Umělkyně známá svými temnými a tesknými písněmi byla jednou z Biančiných oblíbenkyň. Ráda sdílela fotky v podobném stylu, jako sdílela ona. Show měla začít v osm večer.

Bianca pozvala na koncert i několik lidí ze skupinového chatu, ale nakonec skončila pouze s jedním. Tím byl jednadvacetiletý Brandon Clark. Znali se jak z internetu, tak i naživo. Clark se prý seznámil i s Biančinou rodinou. O čtyři roky starší muž jí však měl údajně dávat drogy a využívat situace k sexuálním hrátkám. Ale nechodili spolu.

Podobně jako jeho kamarádka, i on byl velmi aktivní na internetu. Zveřejňoval tam kromě jiného fotografie vražd, konverzoval o smrti a o podivných věcech. V této internetové subkultuře nejde o nic nezvyklého, možná proto se s ním Bianca chtěla potkat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený bianca ⚖ (@escty),

Vražda online

Během koncertu se však něco stalo, co pak donutilo Clarka vraždit. Když ve 22 hodin večer, po skončení koncertu nasedla Bianca k muži do auta, po cestě domů do Uticy se pohádali. Údajně kvůli tomu, že ten večer políbila jiného kluka. To dokazují i soukromé zprávy, které Devins vedla se svým kamarádem. 

O Clarkovi, kterého údajně poznala o dva měsíce dřív na jedné seznamovací aplikaci (ale stihl se zároveň seznámit i s její rodinou), v nich hovořila jako o podivném člověku, který je „tak šílený“, že musela políbit neznámého muže na koncertu. Právě toto by mohlo být důvodem toho, co se dělo následující hodiny.

Chtěl Biancu pro sebe.

Jak přesně čin proběhl, není jasné. Poslední zpráva, kterou Bianca odeslala, byla v 5:47 ráno. Není jasné, co v ní psala, ani co se dělo do té doby. Clark uveřejňoval na svém instagramovém účtu @yesjuliet ten den různé nejasné fotografie.

Na jedné z nich je vidět, že řídí auto po temné silnici. Fotografie je doplněná o popisek. „Tady je peklo. Tohle je vykoupení, že?“ Odkazoval tím na text písně Black Cadillac od Hollywood Undead. Následně si Clark změnil své bio na „10/06/1997 – 14/07/19“. 

Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories

Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories

Jisté však je, že o hodinu později začal vrah šířit fotky Biančina těla s proříznutým hrdlem na sociální sítě, i do společného chatu. K fotografii jejího evidentně mrtvého těla napsal „Sorry zm*di, budete si muset najít někoho jiného na orbit.“ Orbiting v tomto případě znamená, když někdo nezdravě sleduje sociální sítě u někoho, s kým tajně doufá, že budou mít vztah nebo sex.

„Poprvé jsem tomu nevěřil, myslel jsem si, že jde o fake,“ vypověděl pro magazín Rolling Stones jeden z uživatelů participujících v chatové skupině, kam šokující fotografie přišly. „Začal jsem porovnávat její výrazné rysy obličeje a poté jsem si uvědomil, že by to vlastně mohla být ona.“  

Další uživatel, který fotografie viděl, našel přes Snapchatu Clarkovu lokaci a zavolal policii. Mezitím tam však volal i samotný vrah. Na své sociální sítě si nahrával různé fotografie, mimo jiné fotografie přikrytého těla Biancy nebo selfie s popiskem „Děkuji všem, kdo na mě byli hodní. Budete mi chybět.“ 

Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories

Když na místo dorazila, vrah ležel na zemi vedle svého auta a začal se bodat do krku. Na místě činu byl bílou barvou nastříkán nápis „Nikdy na mě nezapomeneš“. Na svůj Instagram zveřejnil selfie, na které má podříznutý krk. 

Není jasné, jestli se chtěl rovněž zabít a sebevraždu dokonat, to by ale pak zřejmě udělal mnohem dříve a ne až po příjezdu policie. Bianca však byla již na místě mrtvá.

On ale nezemřel.

Policie okamžitě zavolala sanitku a Clarka převezli do nemocnice sv. Alžběty, kde měl operaci. Po nutné rekonvalescenci ho převezli do vězení Oneida County. Byl obviněn z vraždy druhého stupně. Za tu hrozí v USA až 25 let vězení. Brandon Clark však policii tvrdí, že je nevinný.

Konverzace v chatové skupině, kde byla i Bianca.

Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories

Poe Street, Utica. Místo, kde policie vraha našla.

Šlo o záměr či náhodu?

Policie se podle News Channel 2 snažila zjistit, jaké jsou vztahy mezi Devins a Clarkem. „V tomto případě hraje pro oba jednotlivce roli spousta různých souvislostí,“ nechal se slyšet policejní poručík Bryan Coromato. „Snažíme se pochopit jejich vztah, jaké v něm bylo rozpoložení každého z nich. Zda byl čin plánovaný, nebo spontánní.“

Brandonův otec Jason nabídl rodině dívky omluvu, spolu se vzpomínkou na chladné vztahy mezi ním a jeho synem. Policie pracuje s možným propojením těchto aspektů. Před devíti lety totiž Jason Clark držel po dobu deseti hodin s nožem v ruce Brandonovu matku jako rukojmí. Hrozilo, že svou ženu zabije. Tehdy bylo Brandonovi dvanáct a musel traumatizujícímu momentu přihlížet.

Kvůli tomu, jak moc byla Bianca aktivní na internetu a jak příliš online její vražda proběhla, se na internetu šíří mnoho dohad a domněnek v souvislosti s její vraždou. Jedna z nich například odkazuje k poslednímu příspěvku na jejím tumblrovém blogu

V překladu se v něm píše: „Zdravím, 14. července 2019 navždy vypnu svůj počítač. Můj mobilní telefon bude odpojen a roztaven termitem. Spálím veškerou svou identifikaci, peníze a doklady. Pak započnu svou cestu na východ... k vycházejícímu slunci.“ 

Právě 14. červenec je den Biančiny smrti. Jestli jde o náhodu nebo o mrazivý záměr není jasné. 

Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories

Diskutují o tom i lidé na nejrůznějších diskuzních serverech. Někteří uživatelé popisují negativní zážitky, které s ní na internetu měli. „Démonizují sedmnáctiletá dívka,“ řekl Biančin kamarád.

Některá mainstreamová média o případu neinformovala správně, kdosi z jejího okolí se tak pod přezdívkou @bebestgf rozhodl některé mýty uvést na pravou míru. Odmítl, že by Clark byl tzv. incelem, tedy misogynistickým mužem, který nenávidí ženy kvůli svému vlastnímu vzhledu. Bianca se setkávala s tolika nebezpečnými a zvláštními lidmi na internetu, ale vraždy se jí dostalo od člověka, kterého znala osobně.  

Brandon Clark, hlavní podezřelý z vraždy Biancy Devins. Na krku má viditelnou jizvu z pokusu o sebevraždu. 

Vražda 17leté teenagerky. Vrah ji vysledoval na Instagramu a brutálně ji zabil, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Stories
Vražda 17leté teenagerky. Vrah ji vysledoval na Instagramu a brutálně ji zabil, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Stories

Internetová šikana a fotky od spermatu

Bianca zemřela a tento bolestivý fakt pro její rodinu byl o ještě víc umocňován tím, jak rychle se šířily její fotografie internetem.

„Můžeme potvrdit, že fotografie oběti i pachatele jsou autentické a objevily se v době incidentu. Aktivně spolupracujeme s různými sociálními médii, abychom se zaměřili na další šíření těchto obrázků,“  uvedla v tiskové zprávě policejní oddělení Utica.  

Ke kondolencím se na svém Twitteru přidala i sadcorová zpěvačka Nicole Dollanganger, na jejímž koncertu Bianca byla těsně před smrtí: 

„Odpočívej v pokoji, Bianco. To, co se stalo tomuto krásnému andělovi, bylo zlé, kruté a nesmyslné. Je mi to tak líto kvůli ní a všem jejím blízkým. I když vím, že někteří z vás to myslí dobře, žádám, abyste už nesdíleli ty hrůzný fotky, který vytvořil její vrah. Prosím, přestaňte je posílat mně.“

Někteří internetoví trollové totiž využívali smrt Biancy k tomu, aby si z její tragédie vystřelili. Ti úplně nejpodlejší prý dokonce hromadně rozesílali fotku její mrtvoly do soukromé zprávy každému, kdo Biancu sledoval na Instagramu. Všem – včetně její matky i tety.

 

„Viděla jsem ty fotky. Budu je mít v hlavě napořád, kdykoli jen na Biancu pomyslím. Když zavřu oči, ty obrázky mě pronásledují“ nechala se slyšet její teta Kaleigh Nicole Rimmer ve svém facebookovém příspěvku. Existovaly případy, kdy někteří uživatelé posílali pozůstalým fotografii podřezaného těla, pokrytou spermatem. Jen proto, aby se její rodina cítila ještě hůř

Fotografie mrtvé Biancy, jejich masové sdílení téměř v přímém přenosu a nemožnost je dostat z éteru pro ni byla velmi bolestivá. „Představte si, že sedíte, nevěřícně se modlíte se k Bohu, že je to všechno chyba a že vaše dítě každou minutu projde dveřmi. Nyní si představte, že se na tyto fotky podíváte, a najednou bude všechno ve vás zlomené. Představte si, že ani nebudete moci křičet nebo plakat, protože vaše duše byla právě zlomena,“ dodala spolu se vzpomínkou na to, čím pro ni Bianca byla

„Bianca byla pro mnoho lidí spousta věcí. Byla mladá a krásná a tak plná života. Prošla peklem, podmanila si vlastní duševní nemoc a zvítězila. Zlepšovala se. Bojovala každý den. Byla šťastná,“ vzpomínala Rimmer

Spolu s hrozným obsahem šířícím se napříč sociálními sítěmi vyvstala na povrch otázka, zda jejich provozovatelé dělají dostatek pro to, aby podobným případům zabránili. Zda investují do zaměstnanců, kontrolujících obsah či algoritmů, který by měl takové obrázky rozpoznat.

Veřejně tuto otázku začal rozebírat americký politik Anthony Brindisi. Nastínil svůj plán pro větší dohled nad obsahem na sociálních médiích a vyzval je, aby zintenzivnily svou kontrolu. 

V tiskové zprávě dále uvádí, že Instagram zaměstnává 15 tisíc lidí, kteří spolu s algoritmy hlídají více než 1 miliardu uživatelů měsíčně. Někteří uživatelé podle něj uvedli, že když se pokusili nahlásit obrázky s Biančinou vraždou, dostali oznámení, že na sociální síti může zůstat pouze s upozorněním na citlivý obsah, nebo že vůbec neporušují žádná pravidla. To je podle Bridisiho nepřijatelné. A nejen podle něj. 

„Bolest ze ztráty dítěte je nepředstavitelná. Zneužívat, zesměšňovat a sdílet bolest na sociálních médiích je však trauma, kterým by si žádná rodina nikdy neměla projít. Slyšel jsem srdcervoucí příběhy o těchto fotkách zasílaných přímo rodinným příslušníkům Biancy, včetně dětí. Tento druh obtěžování není něco, co bychom měli trpět,“ napsal Bridisi v dopise. 

2. října 2019 měla slavit Bianca Devins své osmnácté narozeniny. Pro její rodinu byl však tento den důležitý i z jiného důvodu, proběhl totiž soudní proces s Brandonem Clarkem. Nepřinesl však žádné výrazné rozhodnutí. Soudce pouze vydal povolení k prohledání Clarkových účtů na sociálních sítích. 

Případ stále není u konce a vrah stále přesvědčuje soud o své nevině.

Rodina zavražděné se procesu zúčastnila v růžovém triku, jako symbolickou vzpomínku na svou dceru. Založila speciální nadaci, která pomůže mladým lidem ve studiu toho, čemu se chtěla věnovat Bianca. Pomáhat mladým lidem s psychickým onemocněním. U vzpomínky na ní napsali:

Byla dcerou a sestrou, která dávala své rodině tolik lásky.
Byla blízkou přítelkyní a inspirací pro nás všechny.
Byla to talentovaná umělkyně, která přinesla nový život s každou kresbou.
Byla to krásná dívka s nejjasnějším úsměvem.
Byla tolik věcí a mohla být mnohem víc.

Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories
Zdroj: Bianca Devins

Domů
Sdílet
Diskuse