Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2017 15:30
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

Dunkirk posadí diváka přímo do centra nervy drásající akce. Proč bude film kratší a jak dostal Nolan zelenou na natáčení?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Co všechno můžeme od Nolana očekávat?

Nolanův Dunkirk (Dunkerk) je opět horkým kandidátem na film roku a do našich kin dorazí už co nevidět. Drama z druhé světové války představilo světu jen pár ukázek a Christopher Nolan opět potvrzuje fakt, že do samotné premiéry nebudeme o filmu vědět prakticky nic. A my jsme jen rádi. Těsně před uvedením na stříbrná plátna se však objevuje pár otázek, které si rozebereme v tomto článku.
 
Řadu z vás jistě překvapila informace, že stopáž Dunkirku činí jen 107 minut. Pokud bychom vzali do úvahy průměrnou délku moderních filmů, neměli bychom si o čem povídat. Pravdou je, že jde o Nolanův nejkratší film (pokud nepočítáme v úvahu jeho debut Following) a ve srovnání s epickým Interstellarem je o celou hodinu kratší. Stejně tak se na to můžeme podívat z jiné stránky - válečné eposy tradičně mívají alespoň ty dvě hodiny, aby se rozvíjely dějové linky postav a přiblížila historická situace. Proč tedy Nolan sestříhal svůj projekt na takovou délku? V jednom rozhovoru o střihu řekl více: 

Dunkirk posadí diváka přímo do centra nervy drásající akce. Proč bude film kratší a jak dostal Nolan zelenou na natáčení?
Zdroj: Warner Bros.

„Chtěl jsem dosáhnout pořádně intenzivního zážitku, a proto jsem ho zkrátil, jak to jen šlo. V podstatě chci udržet napětí co nejdéle a přitom diváky zcela neunavit. A myslím si, že když lidé zaslechli, že připravuji film ohledně Dunkerku, převážně asi Britové, kteří se v této historii vyznají, tak si mysleli, že dostanou velký historický epos s délkou tří hodin. Takový, kde by se hodně mluvilo a podobně. Ale já jsem napsal scénář na 76 stran, což je asi polovina délky mých ostatních scénářů, protože jsem nechtěl vyprávět příběh pomocí slov - chtěl jsem dosáhnout toho, aby se diváci báli o postavy ne proto, že si k nim vytvoří jakýsi vztah, ale z důvodu, v jaké situaci se dané postavy nacházejí. Jako celek to bude docela subjektivní zážitek.“
 
Jak Nolan vůbec přesvědčil studio Warner Bros., aby mu dalo zelenou? „Posadíme diváka do samotného nitra kokpitu britského letadla Spitfire a pošleme ho do bitvy proti německým Messerschmittům. Stejně tak ho vysadíme na pláži, aby cítil všude kolem sebe jen písek a čelil nemilosrdným vlnám. No a také ho dostaneme na malé loďky houpající se na moři, které směřují do válečné zóny. Je to virtuální realita bez speciální technologie, kterou si nasadíte na hlavu.“ Nolan rovněž pracoval s co nejmenším množstvím CGI a jednotlivá vozidla a letadla si sám opatřoval. Inu, jsme zvědaví, jak to dopadne. Prvotní ohlasy řadí film mezi to nejlepší, co tento rok nabídne a my vám naše pocity přiblížíme formou recenze.

Domů
Sdílet
Diskuse