Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2019 23:23
Čas čtení 0:00
Adam Smeták Vojtěch Vanda

Streamování je budoucnost. Konec Topseriálů je velký zásah, říká zakladatel Filmtora

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Tomáš Vyskočil z Filmtora nám objasnil situaci kolem streamovacích gigantů, serverů s ilegálním materiálem a jak se s nimi (ne)dá u nás vypořádat.

Platit či neplatit? Takovou otázku si čím dál častěji pokládá každý milovník nejnovějších seriálů, které jsou v kurzu. Před pár dny si však společnost ACE vyšlápla na kuří oko všem, kteří si na první otázku odpověděli negativně.

Jak vlastně situace se seriály vypadá, jak černé to je vlastně s placeným obsahem, který jsme nějakým způsobem schopni sledovat zdarma na pofidérních serverech a kterou z největších streamovacích služeb si předplatit nám poradil zakladatel webu Filmtoro a publicista Tomáš Vyskočil.

V tomto článku si přečteš:
  • Co znamená konec Topseriálů pro český a slovenský trh s online filmy  seriály;
  • jak ovlivní situaci spuštění Apple TV+;
  • jaké streamovací služby si ideálně předplatit a proč;
  • jak je možné, že k vypnutí serverů Streamango a Openload došlo až nyní;
  • proč se nedaří ilegálně sdílený obsah potírat;
  • co s tím udělá chystaná směrnice Evropské unie;
  • zda je možné bojovat proti torrentům;
  • kde leží budoucnost streamování.
Doporučeno
Populární Topserialy.to končí po tvrdém zásahu proti pirátskému obsahu na internetu Populární Topserialy.to končí po tvrdém zásahu proti pirátskému obsahu na internetu 31. října 2019 23:07

Co znamená konec Topseriálů pro český a slovenský trh s online filmy a seriály? Je to velká věc?Lidé přišli, podle návštěvnosti, o jeden z největších webů u nás. Ale ne podle nabídky. I tak to je ale velký zásah. I podle toho, jaké reakce to vyvolalo na sociálních sítích, jsem viděl, že spoustě lidí to opravdu bude chybět. Na druhou stranu to nebyly jediné weby podobného ražení v Česku, takže si určitě brzo najdou zase ne úplně legální možnosti, kde se dá dál seriály sledovat.


Jak si vysvětlujete, že lidé mají pořád potřebu přes tyto servery sledovat obsah, přestože mají možnost předplatného za pár desítek korun?Má to dvě různé odpovědi. Ta, kterou lidé říkají vždycky, když si stěžují na to, proč si nepředplácejí Netflix, HBO nebo Amazon, je, že ty služby nikdy nemají všechno. Proto, aby se člověk díval na Hru o trůny, si musí předplatit HBO, proto, aby se podíval na Stranger Things si musí předplatit Netflix a proto, aby se díval na Carnival Row si musí předplatit Amazon. A že by chtěli mít něco jako Spotify, kde jsou všechny věci na jednom místě a je to vyřešené. Všechny tyhle pirátské weby to nabízí. Takže to je první věc. Druhá věc, a to si myslím, že je mnohem podstatnější – bylo to zadarmo.

Doporučeno
Netflix nabízí nadprůměrné platy, tvrdí Ester, která v něm pracuje. Občas je celý den v kině, může hrát i komparz (Rozhovor) Netflix nabízí nadprůměrné platy, tvrdí Ester, která v něm pracuje. Občas je celý den v kině, může hrát i komparz (Rozhovor) 28. září 2019 11:38


Pravda, ale pořád je tam riziko nějakých virů, spousta reklam...

To je na každém člověku, aby to zvážil. Určitě bychom našli další faktory, proč ne. Třeba ta kvalita nemusí být vždycky super a může tam být problém v tom, že to není tak pohodlné, jako když si něco pouštíte v aplikaci na tabletu.

Nicméně, to jsou asi věci, se kterými lidi počítají. Musí je pro to musí obětovat. Ale pravdou stále je, že na takových webech najdete obsah, který jinde prostě není – a třeba i s českým dabingem. Pokud tam třeba někdo nahrál staré seriály z Novy.


Byl by vznik nějakého agregátoru, který by skloubil tyto streamovací služby dohromady, velký přínos v boji proti pirátství?Lidi se na to budou vymlouvat. Že až vznikne takový agregátor, tak si ho předplatí. Za prvé si nemyslím, že v dohledné době vznikne z různých důvodů, a za druhé, i kdyby vznikl, tak si lidé najdou jiný důvod. Ale pozitivní věci jsem si všiml, když jsem pročítal příspěvky na sociálních sítích a všiml jsem si, že se už spousta lidí předplácet naučila sama od sebe. 

Viděl jsem, že často i převažovali lidé, co řekli: „Hele, já si platím za 150 korun HBO a je to v pohodě. Já si platím za dvě stovky Netflix a je to v pohodě. Nevím, co tady všichni kafráte, seriálů je tam spousta.“ Což bylo příjemné překvapení, protože to sleduji nějakou dobu a před pár lety to takhle v diskuzích rozhodně nevypadalo. A je to vidět i na číslech těch služeb a na oblíbenosti, kterou u nás mají.

Jakou změnou bude pro náš trh spuštění Apple TV+? Nebude spíše na škodu, že znovu diverzifikuje trh a originální obsah bude zase na další platformě, za kterou se bude muset připlácet?

Částečně ano, na druhou stranu ti, co si koupí nové zařízení od Applu po 20. září, tak to mají teď na rok zdarma. Seriálů tam ale pravda moc není, takže když to nakoukáte, tak nové díly hned tak nedostanete. Ale když jste schopní zaplatit přes 20 tisíc za nový iPhone, tak si myslím, že těch 130 korun měsíčně by nemusela být tak velká položka. 

Na druhou stranu si nemyslím, že by bylo spuštění Apple TV celosvětově vnímáno jako taková pecka. Myslím, že zásadní změnou bude příští týden v jiných zemích spuštění Disney+, a u nás, bohužel až někdy koncem příštího roku. To bude mnohem zásadnější věc. Všichni lidé, kteří sledují pohádky nebo Marvelovky, tak je nyní budou mít pod jednou střechou v ceně, která je naprosto super. V akci to vychází levněji než v HBO a nabídka bude nadupaná.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 76224 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké streamovací služby si ideálně předplatit a proč;
  • kde sledovat filmy a seriály online, legálně a zdarma;
  • jak je možné, že k vypnutí serverů Streamango a Openload došlo až nyní;
  • co s tím udělá chystaná směrnice Evropské unie;
  • zda je možné bojovat proti torrentům;
  • kde leží budoucnost streamování.
Domů
Sdílet
Diskuse