Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. listopadu 2019 21:20
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Při běhu jí měly mušky do oka naklást vajíčka, později se z nich vylíhli parazitičtí červi

NEWS
Uložit Uložené

Postupným třením oka žena zjistila, že to po prvním vytažení parazita neskončilo.

68letá žena z Nebrasky začala pociťovat podráždění pravého oka, a tak si ho vypláchla vodou. Během toho ale s hrůzou zjistila, že se z jejího oka dostal přibližně 1,3 centimetru dlouhý parazitický červ. Jako každý rozumně uvažující jedinec pochopitelně ihned druhý den navštívila očního lékaře.

Do té doby ale stihla z oka vypudit rovnou tří malé červy, píše IFL Science. Doktor jí doporučil mast k zabránění bakteriální infekce a dále jí poradil, aby si i v nejbližší době vodou čistila oko, čímž by měla odstranit zbývající parazity. To se pacientce po čtvrtém vypuzení malého červa nakonec i podařilo.

Doporučeno
Československý MMA zápas století stál desítky milionů. Jak se rodil souboj Vémoly s Véghem a co diváky čeká (Rozhovor) Československý MMA zápas století stál desítky milionů. Jak se rodil souboj Vémoly s Véghem a co diváky čeká (Rozhovor) 6. listopadu 2019 9:43

Jak se do oka pacientky takový parazit ale vůbec dostal? 68letá Američanka doktorovi zmiňovala, že začátkem února 2018 narazila při běhu na roj malých mušek. Ty se jí podle vlastních slov dostaly do obličeje i do úst. Je tedy možné, že při této příležitosti mušky do oka ženy nakladly vajíčka s larvami

Podle autorů studie z Oxfordu jde jen o druhý případ, kdy se stal hostitelem parazitického červa s názvem Thelazia gulosa lidský jedinec. Z jakého důvodu tento druh infikuje mimo zvířat i lidi, není zatím jisté. První případ se týkal Abby Beckley z Aljašky, která byla zřejmě infikována při lovu losů.

Domů
Sdílet
Diskuse