Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2016 13:30
Čas čtení 0:00
Simon K.

Tréninkové masky mají jedno využití, ale zlepšení výkonu to není

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Vypadáš v nich hrozivě, akčně a mají mimo jiné zlepšit výkon. V čem ti pomohou a v čem ne?

Myslíme si, že většina z vás se už s tréninkovými maskami setkala. Pokud ne přímo v posilce, tak alespoň skrze sociální sítě, kde někdo vychrlil motivační příspěvek s fotkou v masce, kde adrenalin a pot protékal až přes monitor či displej smartphonu. Dnešní téma je tedy jasné, jak fungují a co způsobují? Nadpis ti sice může napovědět, ale nevypráví celý příběh, takže pojďme na to!

Tréninkové masky mají jedno využití, ale zlepšení výkonu to není
Zdroj: www.facebook.com

Všechno začalo pravděpodobně díky MMA komunitě, kdy něco podobného používal Wanderlei Silva v jednom videu. Jak již bývá zvykem, stačilo málo a šílenství bylo na světě. Stačilo ještě méně a humbuku se chytili prodejci, kteří měli další snadno propagovatelný produkt pro cílovou skupinu sportovců.

„Pokud chtějí špičkoví sportovci zlepšit svůj výkon, trénují v místech s vyšší nadmořskou výškou. A právě tato maska ​​simuluje takový trénink. Po návratu do normálních podmínek je jejich výkon lepší, jsou rychlejší a silnější.“ - Výňatek z jednoho e-shopu.
 

Dobře, takže takto. Teď to bude možná méně zajímavé a malinko nesrozumitelné, ale je třeba to zmínit. Hypoxie je nedostatek kyslíku. Důvod, proč tělo fyziologicky reaguje na vyšší nadmořskou výšku, je kvůli poklesu atmosférického tlaku (výměna plynů v plicích nastává skrz pasivní difuzi). Když snížíme skutečný tlak vzduchu, který proudí dovnitř (tzn. že je méně hustý) celkové množství molekul vzduchu v daném objemu (krychlový centimetr vzduchu v plicích) se snižuje. Jinak řečeno se do krevního řečiště dostane méně molekul kyslíku. Není to nedostatek vzduchu – je to tlak vstupujícího vzduchu (částečně tlak O2).
Zvyšováním počtu červených krvinek tělo může maximalizovat množství kyslíku vzatého do krevního řečiště na 1 krychlový centimetr vzduchu. Tento proces chvíli trvá a vyžaduje si stálý nízký tlak prostředí k tomu, aby se taková regulace spustila. Jde o přizpůsobení, které trvá nějaký čas – dny, týdny při nízkém atmosférickém tlaku. Do té doby je výkon omezován. Jednoduše trénink ve vyšších nadmořských výškách může vyvolat nějaké změny, ale do té doby se snižuje výkon jednotlivce, takže nadmořská výška může dočasně negativně ovlivnit výkon. Čas při nízkém tlaku je důležitější více než stres při nízkém tlaku. Tělo pak reaguje zvyšováním myoglobinu/hemoglobinu a hustoty kapilár a následně se zvyšuje transport kyslíku do svalů. Takové, nazvěme to úpravy, by po čase mohly přispět k nějakým tréninkovým výhodám, ale jak jsme zmínili, všechno trvá poměrně dlouhou dobu a hodinový trénink v posilce nebo v ringu s maskou na obličeji to rozhodně není. Píšeme "mohly přispět", protože dokonce ani zde studie neříkají, že jednoznačně přispějí a výsledky jsou přinejlepším smíšené.

Tréninkové masky mají jedno využití, ale zlepšení výkonu to není
Zdroj: www.dailymail.co.uk
 

Problém s tréninkovou maskou je ten, že je to prostě něco, co nám ztíží inhalování. Tlak vzduchu přicházejícího dovnitř je stejný jako klasický atmosférický vzduch a obsahuje množství kyslíku pro tělo, což znamená, že v žádném případě nestimuluje spouštěče zvýšení počtu červených krvinek. A to je to důležité! Prostě nám to pouze ztěžuje dýchání, omezuje top výkon, přičemž lidi nutí utrácet energii na inhalaci a dělá vlastně vše kontraproduktivní k tréninku. Prostě úplný opak. A proč? Protože nikdo (neberme v úvahu astmatika) není limitován v rámci sportovního výkonu skutečným "nedostatkem kyslíku do plic" – není to vzduch dostávající se do plic, jehož je nedostatek, je to průtok krve, dodávání kyslíku a využití kyslíku, co je nedostačující. My jen "cítíme", jako bychom museli namáhavěji dýchat, protože "postrádáme vzduch", protože tato senzace vyvolává stres v mozku v důsledku několika fyziologických faktorů včetně systémového stresu a změny pH krve. Jednou z věcí, ve které jsou elitní atleti dobří, je kontrolování jejich dýchání, ne ztráta energie na lapání po dechu, ale kontrolování rychlosti zároveň s nádechem. Takové to "těžké dýchání" může spíše způsobit problémy, což vám potvrdí každý doktor, který pracoval s pacienty s chronickou obstrukční plicní nemocí. Maximálně tím vším můžeme zlepšit náš respirační systém, kapacitu plic a ne Vox či počet krvinek. A toto navíc prakticky nezlepšuje náš výkon při jakékoliv intenzitě v rámci anaerobní či aerobní aktivity (tedy pokud nemáš nějaké onemocnění). Když chceš čerpat výhody, přestěhuj se na místo s vyšší nadmořskou výškou a spi tam, žij tam. Nenos masku do fitka, to můžeš rovnou sparinga poprosit při benčovaní, aby ti přiložil polštář k ústům... a přitlačil.
 
Možná si vzpomenete na armádu a jejich tréninky s plynovou maskou, ale toto je naštěstí úplně jiná záležitost spadající spíše pod formulku "trénuj jako bojuješ" a k takovému druhu tréninku existují i ​​jiné, specifické komponenty. V takových případech je důležité adaptovat se k nošení něčeho, co může mít v bojišti opodstatněné využití a díky adaptaci (tedy trénování s některým z komponentů) se zlepšuje hlavně komfort při nošení.
 
Kontraproduktivitu a neúčinnost tréninkových masek při cvičení podporuje několik výzkumů. Navíc i ten nejaktuálnější z roku 2016:
„Tréninková maska ​​nezajišťuje respirační výhody a způsobuje hypoxémii při nošení během cvičení. Nevznikly prakticky žádné rozdíly mezi dvěma odlišnými nadmořskými výškami (ty se dají nastavovat, pozn. autora) u masky. Jen proto, že něco může být použito, neznamená, že by to použito být mělo. Snižování zátěžové tolerance a maximální fyzické výkonnosti snižuje kvalitu tréninku a má negativní dopad na vytrvalostní sportovní výkon. Tréninková maska ​​způsobuje nepřiměřenou hyperventilaci, která vede k arteriální hypoxémii a psychické nepohodě, ale velikost těchto prvků byla malá a nelišila se v rámci různých konfigurací tréninkové masky.“

Tréninkové masky mají jedno využití, ale zlepšení výkonu to není
Zdroj: ilovesport.fr / bodybuilding.com

 Creed

Tréninkové masky mají jedno využití, ale zlepšení výkonu to není
Zdroj: sk.pinterest.com

Některé studie o takovém typu tréninku říkají, že teoreticky může nastat zabránění arterioskleróze (onemocnění tepen), ale to asi nebude důvod, proč si třítisícovou vychytávku kupovat, hm? Existuje několik dalších článků, výzkumů a vyjádření odborníků, které hovoří jasnou řečí, že tréninkové masky jsou jen nastolený hype podpořený marketingem a nepomáhají v tom, v čem pomáhat mají. Naneštěstí lidé budou raději věřit obrazovým materiálům z filmů jako Creed či Southpaw než kontrolovaným výzkumům. Společnosti daly až příliš velké množství peněz na to, aby své masky zakomponovaly do pár záběrů a opravdu si někdo myslí, že tyto peníze odmítli a že si některý z tvůrců filmů dělal podrobný research toho, zda jsou tyto masky skutečně prospěšné?

Tréninkové masky mají jedno využití, ale zlepšení výkonu to není
Zdroj: media.jsonline.com
 

Nicméně, tréninkové masky ti umožní vypadat jako Bane z Batmana a také méně kecat a víc makat, což může mít v konečném důsledku pozitivní efekt na hypertrofii. Tak či onak, tyto tréninkové masky nesimulují nadmořskou výšku, ale jen člověka naučí zcela nesprávné "vzorce dýchání", zatímco snižují intenzitu výkonu, což je právě úplný opak toho, když chcete svůj výkon zlepšit. Další hledisko, které je třeba zmínit, je to psychologické. Už jen nákup a víra v ta slova na e-shopech hrají roli, ne to samotné nasazení masky na obličej a trénink s pocitem, že jsme hardcore jako nikdy předtím. Placebo je silný komponent, o kterém jsme si však psali dříve. Tři tisícovky investuj raději do něčeho jiného.

Domů
Sdílet
Diskuse