Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2017 9:23
Čas čtení 0:00
Simon K.

Svaly spálí více kalorií než tuky a i proto je třeba cvičit. Je tu však jedno důležité ale

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jinými slovy, není všechno zlato, co se třpytí.

Určitě jste už slyšeli o tom, že cvičit je třeba, protože na sebe nabalíte svalovou hmotu, díky které spalujete více, lépe a efektivněji. Samozřejmě jde o dobrou radu a hlavně ženy by si měly uvědomit, že hodinami kardia vysněnou postavu rozhodně nevybudují. Je třeba cvičit, nebát se činek a tehdy, milé slečny, budete vytvarované a silné. Dnes se ale blíže podíváme na výroky "přidání svalové hmoty výrazně zvyšuje metabolismus" nebo také "tuk je metabolicky neaktivní hmota".
 
Mnozí totiž říkají, že svaly mají obrovskou metabolickou aktivitu. Když už ale zmiňujeme metabolismus, pojďme si přiblížit, co všechno ho pokrývá. V první řadě je to bazální metabolismus a následně termický efekt aktivity, termický efekt stravy, no a samozřejmě tělesná aktivita (NEAT/NEPA). Bazální metabolismus obvykle tvoří přibližně 65-70 % metabolismu a říká se, že největší míru na hodnotě bazálního metabolismu má čistá svalová hmota. Ta však ve skutečnosti objasňuje pouze přibližně 53-88 % variability bazálního metabolismu. Čistá svalová hmota (jinými slovy hmota bez tuku) není totiž nic homogenního, ale jde o směs různých tkání. Čistá svalová hmota pokrývá svaly, orgány, kosti, kůži a vlastně všechno, co není tuk. Jak však uvidíš níže v tabulce, různé z těchto tkání mají různou metabolickou aktivitu.

Svaly spálí více kalorií než tuky a i proto je třeba cvičit. Je tu však jedno důležité ale
Zdroj: fitcult

Ostatní = kosti, kůže, střeva a žlázy

Všimněte si, že svaly nejsou až tak enormně metabolicky aktivní. Někdy se říkalo, že kilo svalů dokáže spálit kolem 200 kalorií denně, když už se problematika začala více zkoumat, přišli s číslem o polovinu nižším, ale jak vidíte, ve skutečnosti je to pouze 13 kalorií na kilogram tělesné hmotnosti za den.
Všimněte si také tuku. Ten naopak není až tak metabolicky neaktivní. Kilo tuku spálí 4,5 kalorií na kilogram tělesné hmotnosti za den. Tuk vylučuje širokou škálu hormonů jako leptin či adiponektin, které spotřebovávají energii.
Všimněte si (ano, už potřetí), že většinu bazálního metabolismu tvoří aktivní orgány. Játra, srdce, mozek, ledviny, přesto, že tvoří pouze 7 % hmotnosti těla, spalují asi 70-80 % energie z bazálního metabolismu. Svaly mohou tvořit více než 40 % hmotnosti a přesto se podílejí na bazálním metabolismu pouze z necelých 30 %. A to je právě to "ale" z nadpisu. Ano, nemůžeme popřít fakt, že pokud nabereme hodně svalové hmoty, náš metabolismus se zvýší. Upřete však pozornost na slovíčko hodně. Pár desítek gramů svalů v průběhu několika týdnů neudělá nic. Co ale něco udělat může, je budování svalů, při kterém se obvykle spotřebuje dost energie. Máme-li však svaly vybudované, na spalování energie nebudou mít až takový podíl.

Svaly spálí více kalorií než tuky a i proto je třeba cvičit. Je tu však jedno důležité ale
Zdroj: www.instagram.com

Rovněž existují různé faktory, které ovlivňují výdej energie. Obvykle to bývá tak, že čím je člověk těžší, tím menší bude mít poměr metabolismu k jeho hmotnosti. Důvod? Orgány tolik nenarostou, spíše rostou metabolicky méně aktivní svaly nebo tuk. Pokud se tedy podíváme na různé kalkulačky, které počítají kalorický příjem, vidíme pořádné nepřesnosti a to je jen jeden z důvodů, proč online kalkulačky neřeknou moc a často přeceňují těžší lidi. Kalorie je třeba nastavit individuálně podle životního stylu člověka! Ve studii byly také sledovány situace jako nedostatek jídla či přejídání. Při nedostatku jídla se ztrácejí hlavně méně aktivní tkáně jako svaly či tuk a potřebné tkáně jako orgány jsou zachovány. Nicméně, později i aktivně orgány sníží svou aktivitu, což můžeme nazvat adaptivním komponentem. Naopak při přejedení dochází ke zvýšení metabolismu, zejména kvůli zvýšeným hodnotám syntézy bílkovin, tělesné teploty, většímu termickému efektu jídel, jakož i kvůli vyloučení různých hormonů.
 
Svaly tedy mají velký vliv na bazální metabolismus, ale trošička nových svalů zase velkou změnu neudělá a nebude z tebe rázem energii spalující mašina, i když platí, že budování svalů může spálit nějakou energii navíc. Většinu energie tedy spálí aktivní orgány jako játra, ledviny, mozek či srdce. Je třeba si však uvědomit to velké ale. Jednak i tuky spalují energii (obézní lidé mohou být rádi), i když to není velké číslo, stále je to zhruba třetina z toho, co spálí svaly. Ty tedy spalují více kalorií než tuky, není to však tak obrovský a relevantní rozdíl, jak někteří horlivě hlásí.

Domů
Sdílet
Diskuse