Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2019 17:44
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí

ZAJÍMAVOSTI ČESKO PAVEL NOVOTNÝ
Uložit Uložené

„Nejdůležitější dopis novodobých dějin Řeporyjí podepsán,“ informoval Novotný. Co svým střetem s Ruskem vlastně sleduje a kdo to byli vlasovci?

Starosta Řeporyjí a samozvaný anděl pravdy Pavel Novotný řeší další kauzu. Hodlá totiž nechat postavit pomník vlasovcům, tedy ruské osvobozenecké armádě, kteří v Československu působili za druhé světové války. 

Vlasovce ale Rusko považuje za zrádce a kolaboranty s nacisty a varuje, že Česká republika památníkem poruší konvenci OSN o nepromlčitelnosti válečných zločinů. Novotný se tak rozhodl napsat dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, kde prohlásil, že jsou Řeporyje suverénní městskou částí a o zhotovení památníku si rozhodne sama po veřejné diskusi.

Hlasování má proběhnout 16. prosince. Novotný chce tímto způsobem podle svých slov uctít osvoboditele Prahy.

Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí
Zdroj: Russia-1
Doporučeno
Pavel Novotný přišel na policejní výslech v uniformě SNB. Je obviněn z vyzývání k vraždě komunistického poslance Pavel Novotný přišel na policejní výslech v uniformě SNB. Je obviněn z vyzývání k vraždě komunistického poslance 17. října 2019 11:32

„Řeporyje mají tisíckrát lepší historickou zkušenost s Vlasovci, než s vámi, vy karikatury sebe sama s atomovým kufříkem za zadkem a hlavou plnou vodky a černého svědomí,“  adresoval v dopise starosta Řeporyjí. 

„Budou-li zdejší lidé chtít stavět pomník, protože mají pocit, že ho Řeporyje a Praha Vlasovcům dluží, tak ho prostě postaví. (...) S formálně předstíranou úctou, Pavel Novotný,“ napsal na závěr.

Uvedl, že památní by byl financován jak ze zdrojů městské části, tak formou finančních darů od soukromníků. „Nabízí se soukromí dárci, máme tolik peněz, že bychom z nich mohli postavit muzeum vlasovců,“ řekl Novotný. 

„Nebojíte se?“ ptal se štáb ruské televize

„Festival CCCP TV pokračuje. Státní TV zde, včera externí, dnes dojechal až z Rigy originál štáb, taková zrzka sekernice, kruťácká asi agentka GRU. No nic, zopakoval jsem, že Koněv byl vrah, ukázal, kde vlákám Putina do léčky, zamával a jdu hledat štěnice,“ napsal Novotný na svůj Twitter.

„Na tuto hrůznou myšlenku je hrdý. Aniž by se červenal, označuje starosta Řeporyjí vlasovce za hrdiny,“ říká ruská reportérka na úvod. Reportáž byla odvysílána v hlavních večerních zprávách, pustit lze v archivu (začíná v čase 33:30) nebo zde:

Tam prozradil i zajímavé informace ze zákulisí reportáže. „Kameraman bůh, mladej kluk, říkám jaký to je dělat v Rusku novináře, ticho, pak se rozesmál, esesačka se ptala, jestli se nebojím, řekl jsem jí, že bych se bál spíš dělat v Rusku v médiích, ticho, zvláštní to bylo. Přiletěli z Rigy, měli patnáct minut a letěli dál, neuvěřitelný,“ popsal.

Reagoval tím na známé podezření, podle kterého ruská vláda ovlivňuje tamní média. 

Například letos v červenci ruská státní televize RT a propagandistický Sputnik dostaly stopku na mezinárodní londýnské konferenci o svobodě médií – údajně kvůli masivnímu šíření dezinformací

Televize Russia-1, která o Novotného záměru natočila reportáž, je také vlastněná státem. Není tedy veřejnoprávní – jako například Česká televize u nás, která je financována koncesionářskými poplatky.

Kdo byli vlasovci?

Vlasovci byla sovětská jednotka, která se v čele generálem Andrejem Andrejevičem Vlasovem, nechala za druhé světové války od roku 1945 na naverbovat do Ruské osvobozenecké armády. Spojili se s Němci a bojovali tak proti Sovětům.

Pomohli osvobodit Prahu – během bojů o Vinohrady, Pankrác, Smíchov a Ruzyni přišlo o život na 300 z nich. Po válce Vlasova Sověti popravili za vlastizradu 2. srpna 1946. Sovětská propaganda existenci vlasovců popírala, dodnes jsou ruskými obyvateli vnímáni jako kolaboranti a zrádci, jejichž formace byla vytvořena nacisty.

Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí
Zdroj: Wikimedia Commons

Stavbu památníku v Řeporyjích tak berou jako porušení závazků České republiky, která je součástí Úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. 

Vlasovce v minulosti uctil i český prezident Miloš Zeman, který se svou loajalitou a sympatiemi k Rusku nijak netají. Než v roce 2015 odjel na cestu do Moskvy, kde tehdy probíhala vojenská přehlídka k 70. výročí konce druhé světové války, podle webu Lidovky.cz prohlásil, že jede uctít nejen Rudou armádu, ale právě i vlasovce, kteří podle něj „páchali i špatnosti, ale nakonec se jim povedla i jedna dobrá věc“.

Možná právě na to konto napsal prezidentův mluvčí na svém twitterovém účtu směrem k Novotnému smířlivou reakci„Hrdá, svobodná, demokratická a sebevědomá země snese pomníky na svou minulost. Buďme takovými! Máme pamětní desku doktora Emila Háchy, máme pamětní desky obětí anglo-amerického bombardování Prahy, máme sochu maršála Koněva, můžeme mít připomínku vlasovců,“ uvedl.

Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí
Zdroj: Kremlin.ru

Sám Pavel Novotný tak velký mediální zájem směrem k této kauze prý nečekal. V dopise o nich sám napsal toto: „Neděláme si u nás krom Koněva přehnané iluze ani o generálu Vlasovovi a jeho Ruské osvobozenecké armádě. Jejich kontroverzní počínání a historická role je dobře popsaná, stejně tak jako jejich role při osvobození Prahy.

 

Do té – na rozdíl od Koněva, který ji přijel „dobýt“ den po podpisu kapitulace německých vojsk – přijela ROA nezpochybnitelně, ať už z jakýchkoli pohnutek, bojovat s jejími okupanty a zachránit ji před zničením.

 

Tři dny před stovky kilometrů vzdálenou Rudou armádou. Taková je pravda, pokud vám to slovo ještě říká něco jiného než pravdu, kterou za pomocí lží trestuhodně a neodpustitelně vytváříte tak často vy.“

Domů
Sdílet
Diskuse