Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2019 16:49
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Aktivistka Greta Thunberg obdržela alternativní Nobelovu cenu. Nepřestávám bojovat, vzkazuje lidem

NEWS
Uložit Uložené

Po ocenění z Německa přichází další.

Mladá Greta Thunberg teprve nedávno získala ocenění za udržitelnost a nyní se může pyšnit už i oceněním Right Livelihood Award 2019, píše Teller Report. To bývá obecně označováno i za alternativní Nobelovu cenu.

Jelikož se ceny předávaly ve Stockholmu, Thunberg nebyla na místě přítomna. Po přeplutí Atlantiku se totiž nadále nacházela v Lisabonu. Pořadatelům ale stihla zaslat video.

V něm zdůraznila, že její boj proti změnám klimatu pokračuje i nadále. Alternativní Nobelova cena jí podle Right Livelihood Foundation náleží za to, že podnítila politické požadavky na rychlé řešení klimatické krize.

Doporučeno
Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je vůdkyně dnešní doby a budíček pro světové lídry Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je vůdkyně dnešní doby a budíček pro světové lídry 3. listopadu 2019 9:16

Kromě Grety byl dále oceněn brazilský domorodý lídr Davi Kopenawa, právnička a bojovnice za práva žen v Číně Guo Jianmei a aktivistka za lidská práva ze Západní Sahary Aminatou Haidar. Kromě ocenění laureáti získají také finanční příspěvek ve výši 94 000 € (v přepočtu zhruba 2,4 milionu korun). Peníze ale nemohou utratit na vlastní potřeby, ale investovat do problematických oblastí.

Aktivistka Thunberg si ocenění bude moci převzít až po návratu do rodného Švédska. Nyní se ale musí zabývat klimatickou konferencí OSN COP 25 v Madridu, která bude trvat do 13. prosince 2019.

Domů
Sdílet
Diskuse