Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2019 7:35
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Ledová plocha v Grónsku taje až sedmkrát rychleji než před 30 lety

NEWS
Uložit Uložené

Vědci nás opět varují před katastrofickými scénáři.

Mezinárodní tým vědců porovnal satelitní snímky ledové plochy Grónska, které nasbírali v průběhu 26 let. Ukázalo se, že ledovec taje mnohem rychleji než dříve, do konce tohoto století by jen vlivem Grónska mohla mořská hladina stoupnout o několik centimetrů. To by ohrozilo desítky milionů lidí, varují vědci v rozhovoru s BBC.

Každý centimetr ohrožuje šest milionů lidí

Výsledky svého výzkumu vědci uveřejnili v časopise Nature. Zvýšení mořské hladiny, které přímo způsobuje tající grónský led, značně zhoršuje naši již tak špatnou klimatickou situaci. Podle jejich výpočtů by do konce 21. století mohla hladina stoupnout až o 7 cm. „Je to jednoduchý vzorec,“ vysvětlil pro BBC jeden z vědců.

„Každý centimetr vystavuje rizikům záplav šest milionů lidí na Zemi. Takže pokud slyšíte o tom, že se hladina zvýšila o jeden centimetr, má to skutečné následky.“ Přibližně miliarda lidí přitom dnes žije v nadmořské výšce těsně nad 10 metrů. Až 250 milionů lidí žije v oblastech, které jsou sotva jeden metr nad hladinou moře.

Domů
Sdílet
Diskuse