Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2019 12:44
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Kam v Brně na vánoční trhy? Poradíme, jak si je nejlépe užít

REFRESHER BRNO
Uložit Uložené

Vůbec poprvé tě provedeme po trzích v centru Brna. Poradíme, kam zajít, co je možné si tam koupit a možná dostanete i nějaký tajný tip navíc.

Advent je v plném proudu, což znamená, že trhovci na vánočních trzích po celé republice mají už pěkných pár dní plné ruce práce. Lidé se totiž chodí do města bavit, setkávat se s přáteli, a k tomu pít něco ostřejšího a zakousnout voňavou vánoční dobrotu. O tom, jak moc nebo málo se pracuje na trzích v Praze, což souvisí i s jejich návštěvností a sortimentem, jste se mohli dočíst zde. A i ty letošní jsme nezapomněli pokrýt, což si můžete přečíst tady.

Vůbec poprvé však zavítáme na trhy do Brna a pořádně je zmapujeme. Dozvíte se, co zrovna v moravské metropoli frčí za jídlo, kde si dáte místní specialitu Turbomošt, kam na grilovaný oštěpok nebo kde se svezete na obrovském ruském kole. Trhy následně pro vás i  zhodnotíme. Aby to bylo férové a opravdové srovnání, budeme se držet kritérií, podle kterých se srovnávaly pražské trhy.

Doporučeno
Průvodce vánočními trhy v Praze. Které jsou předražené, kde mají nejlepší atmosféru a co všechno na nich najdete? Průvodce vánočními trhy v Praze. Které jsou předražené, kde mají nejlepší atmosféru a co všechno na nich najdete? 12. prosince 2019 17:15
Jak jsme hodnotili?

Abychom zachovali stejné porovnávací hodnoty jako v Praze, na největších trzích v Brně jsme srovnávali rozmanitost sortimentu, jeho ceny a celkové atmosféry mezi stánky i v jejich okolí.

K tomu patří i porovnání davů, které je navštěvují. (Indikátor počtu lidi: 1 – nejméně lidí, 5 – nejvíce návštěvníků). Prodírání masami i když vánočně naladěných lidí nemá s klidně prožitými Vánocemi nic společného.

Už na začátek, stejně jako v Praze, můžeme s klidným srdcem doporučit, abyste trhy navštěvovali nejlépe ve všední den dopoledne, kdy samotní trhovci tvoří někde až polovinu samotných návštěvníků. Málokomu se to ale podaří.


Důležité je také podotknout, že Brno jako první město v České republice zavedlo užívání vratných plastových obalů, a to jak plastových kelímků (50 Kč záloha), tak keramických hrnků (100 Kč záloha, na Zelném trhu 70 Kč).

Funguje to tak, že když si chcete koupit nějaký horký nápoj, dostanete ho v jedné nebo druhé variantě a zaplatíte za něj zálohu. Až máte dost, tak je buď vrátíte nebo si je můžete odnést domů jako suvenýr.  Nicméně tuto finanční položku jsme do hodnocení cen nezapočítávali.

V článku najdeš:

Zelný trh

Náměstí Svobody

Moravské náměstí (u Jošta)

Dominikánské náměstí

Moravské náměstí


Zelný trh

Kam v Brně na vánoční trhy? Poradíme, jak si je nejlépe užít
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Trvání: 22. 11. 2019 – 23. 12. 2019
Provozní doba: 10:00 – 20:00, popř. 9:00 – 22:00 
Nabídka: Svařák, Turbomošt, punč, bramboráky, langoše, víno, koktejly, pivo, palačinky, uzeniny, rukodělná výroba, zvony ozdoby, oblečení, zbroj, apod.
Indikátor počtu lidí: 5/5

Turbomošt: 50-60 Kč
Svařák: 40 Kč
Bramborák: 70 Kč
Langoš: 40 Kč
Klobása: 65 Kč
Pivo: 40 Kč
Trdelník: 70 Kč

Největším trhem v celém Brně je oblast, ve která jej má i ve svém názvu. Zelný trh je celoročně obýván stánkaři, nachází se zde i nově opravená Tržnice Brno, a během Adventu hraje pré. Najdete zde přes 100 stánků, rozmanitou škálu občerstvení a potenciálních dárků pod stromeček, což se samozřejmě váže i k neúnosnému počtu lidí.

Trh je obklopen stánky ze všech stran. Tam, kde zbylo místo, stojí pódium, kde se během předvánočního času střídají i zajímaví hosté s program, kterým byl například Leoš Mareš. Vedle něj se zase nachází koutek pro děti, kde se mohou povozit na kolotočích.

Kam v Brně na vánoční trhy? Poradíme, jak si je nejlépe užít
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Co se týká občerstvení, najdete zde cokoliv, na co si vzpomenete. Svařák, Turbomošt či medovina je samozřejmostí, stejně jako trdelník, grilovaný sýr, langoše, maso, medovina, víno či levandulové nebo čokoládové výrobky.

Kam v Brně na vánoční trhy? Poradíme, jak si je nejlépe užít
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Zelný trh nabízí také k prodeji zajímavé výrobky. Od klasického oblečení z ovčí vlny nebo například vyřezávaných dekorací tu je i řemenářství, brašnářství, výroba zvonů, šperků, loutek, hračkářství, hodinářství nebo zbrojařství. Na pravé straně náměstí naleznete dokonce i kovárnu. 

Kam v Brně na vánoční trhy? Poradíme, jak si je nejlépe užít
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Trh je nejlépe přístupný pěšky od Masarykovy ulice, autem i MHD se k němu během dne (a večer je to ještě horší) dostanete jen těžko. Sociální zařízení je pro návštěvníky ve výše zmíněné Tržnici Brno, připravte se však na pořádný nával. Ten je tomto místě totiž vašim nejhorším nepřítelem, dav totiž markantně dergaduje požitek z vánočních stánků. Důrazně doporučujeme jej navštívit nejlépe přes den dopoledne, kdy se správné vánoční atmosféry dočkáte.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✩ ✩ ✩ | dopoledne: ✭ ✭ ✭ ✭ ✩

Kam v Brně na vánoční trhy? Poradíme, jak si je nejlépe užít
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Náměstí Svobody

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 78421 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse