Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2018 21:16
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vánoční trhy na Staromáku jsou předražené a plné turistů. Máme tipy na ty nejlepší v Praze, které si opravdu užiješ

ZAJÍMAVOSTI ČESKO VÁNOCE
Uložit Uložené

Prošli jsme ty největší vánoční trhy v Praze. Kam zajít na svařák a kde ušetřit?

Předvánoční dny pronikly z obchodních domů i do ulic. Uspěchané čekání si lidé snaží o něco zpříjemnit na provoněných trzích, kde je možné se alespoň trochu zastavit a vychutnat si skutečné kouzlo Vánoc svařákem, marcipánem nebo punčem. 

Na mnoha exponovaných místech se ale může stát, že kromě kýženého klidu natrefíš i na negativní stránku věci: přeplněná náměstí, předražené občerstvení, turistické pasti, které k Vánocům nepatří. I ty jsme navštívili. Ale také ty dobré.

Kam zajít? Zjišťovali jsme přímo v centru města.

Jak jsme hodnotili

Každé místo je hodnoceno s ohledem na rozmanitost nabídky, cenu sortimentu, atmosféru trhu a také indikátor počtu lidí (1 je malé množství lidí, 5 neúnosný dav). Praha je totiž vyhlášená vánočními trhy a přijíždí sem masy turistů. Velký počet turistů se může na celkové atmosféře podepsat velmi neblaze, protože jak známo, prodírat se davem není věcí příliš vánoční. 

Pokud se tedy chceš vyhnout tomuto nešvaru, doporučujeme se vydat na trhy mimo víkend, spíše ve všední den. Ani v tyto dny ale občas nebývá vyhráno.

V článku najdeš:

Václavské náměstí

Náměstí Republiky (před Palladiem)

Náměstí Republiky (před OC Stará Celnice)

Staroměstské náměstí

Tylovo náměstí

Náměstí Míru

Náměstí Jiřího z Poděbrad 


Václavské náměstí

Trvání: 1. 12. 2018–6. 1. 2019

Provozní doba: 10:00–22:00

Nabídka: Trdelníky, kaštany, punč, svařák, vánoční ozdoby, apod. 

Indikátor počtu lidí: 3,5/5


Punč: 60 Kč

Svařák: 60 Kč

Trdelník: 70 Kč

Kaštany: 80 Kč

Stejně jako loni, i letos naše putování po pražských vánočních trzích zahajujeme na Václavském náměstí. Trhy tu nejsou tolik vyhlášené jako na Staroměstském náměstí, svědčí o tom i znatelně nižší počet přítomných přes všední podvečer, kdy jsme místo navštívili. 

Přesto jsou to poměrně exponované trhy a vzhledem k lokaci, na které se rozprostírají, jsou hojně turisticky navštěvované. Přesto nelze místu upřít, že jím lidem spíše jen prochází při procházce po nejdelším náměstí v Praze.

Tomu odpovídají samozřejmě také ceny. Dvě deci vánočního punče nám tu naservírovali za 60 korun, kdo má zájem o kaštany, ty tu dostane za 80 korun. Oproti loňskému roku jsme tu postrádali marcipán. Na Štědrý den se tu pro zájemce bude rozlévat rybí polévka, stejně jako na Staroměstském náměstí.

Atmosférou na nás místo působilo příjemně, ne však výjimečně, avšak možná i lépe než loňský rok – těžko říct, zda to udělal menší počet lidí než loni, nebo byly trhy o něco zvětšeny. 

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✩ ✩

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí jsou předražené a plné turistů. Máme tipy na lepší trhy v Praze, které si opravdu užiješ
Vánoční trhy na Staroměstském náměstí jsou předražené a plné turistů. Máme tipy na lepší trhy v Praze, které si opravdu užiješ Zdroj: REFRESHER

Staroměstské náměstí

Trvání: 1. 12. 2018–6. 1. 2019

Provozní doba: 10:00–22:00

Nabídka: Různorodé vánoční občerstvení, rukodělné výrobky

Indikátor počtu lidí: 5/5


Punč: 80 Kč

Svařák: 60 Kč

Trdelník: 70 Kč

Kaštany: 80 Kč

Pokud si pamatuješ na ty nepřeberné davy lidí na trzích na Staroměstském náměstí v minulých ročnících, směle na ně můžeš zapomenout. O víkendu je jich tu totiž ještě více.

Staromák se pravidelně zaplňuje, tisíce lidí o sebe zakopává, citlivější jedinci chytají úzkosti a o těch pravých Vánocích tedy svědčí jen gigantický (a nutno podotknout, že nádherně osvícený) vánoční stromek vnořený v davu turistů s chytrými telefony, jež se snaží zachytit alespoň kus Vánoc na jejich sociální sítě. Dávej si pozor, aby ti oslavy nepokazili kapsáři, kteří se tu samozřejmě také pohybují. 

Co nás dále nepotěšilo, je přítomnost artefaktů, tak nechvalně proslulých pro turisticky vyhlášená místa. Nechybí tedy např. umělec, který za několik stokorun kreslí karikaturované portréty. Tohle se nám nezdá vánoční a atmosféře to spíše ubírá.

I na tomto místě se najdou jistá pozitiva. Ceny se nezměnily, byť zůstávají stále celkem vysoké, ale atmosféru vylepšuje každodenní vánoční program, který je poctivý a významně vykresluje období tohoto nejoblíbenějšího svátku v roce. Je podpořen také přes týden, a pokud si tedy chceš odnést z nejvyhlášenějších trhů v Praze alespoň trochu dobrý dojem, zajeď si sem mimo víkend.

Celkové hodnocení: ✭✭✭✭✩ (přes týden), ✭✭✩✩✩ (přes víkend)

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí jsou předražené a plné turistů. Máme tipy na ty nejlepší v Praze, které si opravdu užiješ
Vánoční trhy na Staroměstském náměstí jsou předražené a plné turistů. Máme tipy na ty nejlepší v Praze, které si opravdu užiješ Zdroj: REFRESHER

Zajímavý tip: Když popojdeš jen kousek od staroměstského vánočního stromku, v uličce u Týnského chrámu se nachází stánek, kde je o 10 korun levnější trdelník a přes všední den tam nejsou žádné davy, přes víkend sice ano, ale stále menší než přímo na náměstí. 

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí jsou předražené a plné turistů. Máme tipy na ty nejlepší v Praze, které si opravdu užiješ
Vánoční trhy na Staroměstském náměstí jsou předražené a plné turistů. Máme tipy na ty nejlepší v Praze, které si opravdu užiješ Zdroj: REFRESHER

Náměstí Republiky (před Palladiem)

Trvání: 1.–30. 12. 2018

Provozní doba: 10:00–22:00

Nabídka: Standardní vánoční občerstvení, rukodělné výrobky 

Indikátor počtu lidí: 4/5


Punč: 100 Kč (s hrnkem)

Svařák: 60 Kč

Trdelník: 70 Kč

Kaštany: 80 Kč

Trojlístek trhů, jež pořádá společnost Taiko a.s., uzavírá ten před na náměstí Republiky. Trhy jsou tu hned dva. Ten před Palladiem bývá kvůli blízkosti oblíbeného nákupního centra zaplněný, ale spíše jde o takový průchozí bod, jakýsi předkrm, který lidé absolvují, než se vydají na Staroměstské náměstí.

Rozhodně se nám tento trh nezdál jako náhrada trhu zmiňovaného. Rozmanitost nabízeného sortimentu je poměrně malá, nachází se tu několik stánků, které podtrhuje nevánočně vánoční atmosféra. Jakási mdlá. Zřejmě si něco vybereš, možná si i něco koupíš, ale hlubší dojem to nezanechá. 

Domů
Sdílet
Diskuse