Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. prosince 2019 20:15
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Před 30 lety měl premiéru první díl Simpsonových. Tohle je přehled nejvtipnějších epizod

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

17. prosince 1989 mohli američtí diváci zhlédnout první dvacetiminutovou epizodu legendárního seriálu Simpsonovi. Vybrali jsme ty nejlepší epizody. Vzpomeneš si na všechny?

„Opatrně Homere, je náledí,“ – „Na opatrnost není čas, jedeme pozdě!“ právě tento dialog se rozezněl před 30 lety, 17. prosince 1989, na obrazovkách amerických diváků stanice FOX. Byl předzvěstí mnoha let bláznivých nápadů Homera Simpsona, starostlivé Marge Simpsonové a jejich tří dětí.

Nemusíme je představovat, stejně jako další žluté postavičky. Všechny je známe. Za několik let se totiž z populární rodinky stal fenomén, jaký tu do té doby nebyl. Tvůrčí otec Simpsonů, Matt Groening, zvolil žlutou barvu svých postaviček z důvodu, že právě takto na první pohled upoutají na obrazovkách pozornost diváků. 

Před 30 lety měl premiéru první díl Simpsonových. Tohle je přehled nejvtipnějších epizod
Zdroj: FOX

Simpsonovi začali o dva roky dříve, tehdy jako krátké animované skeče v show Tracey Ulman. Tehdy ještě nebyly charaktery postav nijak rozvinuté. Divákům se ale postavičky líbily a chtěly víc. Groening je proto přepracoval do současně vypadající podoby

Takto vypadala původní znělka seriálu, která se od druhého dílu začala objevovat na začátku každé epizody

Za tu dobu vzniklo 672 epizod, 31 sérií a tolik zápletek, že zlidovělo tvrzení, že „v Simpsonech bylo všechno“, přičemž informaci o tom, kdy seriál skončí, si tvůrci zatím nechávají pro sebe. 

My jsme k příležitosti oslav třiceti let Simpsonových vybrali deset epizod, které považujeme za nejlepší. Diskuzi se ale rozhodně nebráníme, proto se s námi o svou oblíbenou desítku můžeš podělit v komentářích pod článkem.

Doporučeno
Simpsonovi jsou nudní, zastaralí a měli by skončit. Jsou Homer s Marge vyčpělí alkoholici a jak bude vypadat konec seriálu? Simpsonovi jsou nudní, zastaralí a měli by skončit. Jsou Homer s Marge vyčpělí alkoholici a jak bude vypadat konec seriálu? 24. ledna 2019 14:17

10. 

S08E14 Představují se Itchy, Scratchy a Poochie

Epizoda, která tak trochu předpověděla osud samotného seriálu Simpsonovi. Zaměstnanci springfieldské televize v něm zjistí, že animák Itchy a Scratchy už tolik diváky netáhne. Jeho tvůrci tak vytvoří novou postavu – frajerského psa Poochieho, kterého shodou okolností dabuje Homer. Jenže ani ten na oblíbenosti příliš nepřidá. 

Díl má skrytou kultovnost v referencích na tvůrce různých amerických seriálů, kteří skutečně bojují o popularitu seriálu, kterému klesá sledovanost, tím, že do děje zasadí úplně novou postavu, která se stávajícími charaktery nemá nic společného.

Seriálům to pak paradoxně uškodí – viz. např. sitcom Krok za krokem a v neposlední řadě také Simpsonovi, kteří si poslední léta svou životnost prodlužují podobným způsobem, bohužel nepříliš dobře, o čemž jsme psali v jednom z předchozích článků.


Před 30 lety měl premiéru první díl Simpsonových. Tohle je přehled nejvtipnějších epizod
Zdroj: FOX

9. 

S19E09 Věčný stín Simpsonovy mysli

Jak už název napovídá, díl je referencí na Věčný stín neposkvrněné mysli. Epizoda začíná tím, že se Homer probudí zasypaný sněhem. Nepamatuje si, co se stalo. Ptá se sám sebe, co asi dělal. Když pak prohledá svůj dům, nikdo v něm není.

Co se stalo, zjistí až v hospodě u Vočka – vypil tam totiž tzv. Zapomínáka, po kterém si nepamatuje absolutně nic, co dělal celý předchozí den. Jenže neví, proč by chtěl něco zapomenout. Co vlastně udělal? Bádání po jeho osudu ho navedlo až na most, ze kterého skočil.

Právě to dalo za vznik legendární scéně Homerova života ve dvou minutách, která referuje pro změnu na jinou věc – na známý virál „Noah Takes a Photo of Himself Every Day for 6 Years“, který na YouTube nahrál newyorkský fotograf Noah Kalina. 

Před 30 lety měl premiéru první díl Simpsonových. Tohle je přehled nejvtipnějších epizod
Zdroj: FOX

8.

S27E09 Bartovo chlapectví

Nové série Simpsonů jsou u milovníků starých epizod přijímány poměrně s nelibostí. O to víc pak potěšila epizoda, jako je Bartovo chlapectví, která je v záplavě novodobých plytkostí příjemnou změnou. Svou originalitou se vrací k původním kořenům seriálu a divák se tak baví od začátku do konce

„Proč je nebe modré?“ – „Já nevím, prostě je.“ – „Proč jsou mraky bílé?“ – „Netuším.“ – „Proč jsou lidé žlutí?“ – „Protože je tak Bůh stvořil.“ – „Proč je tráva zelená?“ – „Aby se v ní dal najít golfový míček.“

Simpsonovi jsou různými referencemi přesycení. Tato reaguje na americké drama Chlapectví z roku 2014. Bezkonkurenčně jde o epizodu s nejdojemnějším závěrem za poslední dobu. 

Před 30 lety měl premiéru první díl Simpsonových. Tohle je přehled nejvtipnějších epizod
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 78527 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse