Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2020 19:42
Čas čtení 0:49
Matej Krajčovič

Vědci našli místo dopadu jednoho z největších meteoritů, které kdy trefily naši Zemi

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Má se nacházet na území dnešního Laosu.

Před přibližně 800 tisíci lety naši Zemi trefil jeden z vůbec největších meteoritů. Podle CNN nyní vědci zřejmě našli místo jeho dopadu.

Má ležet v náhorní plošině Bolaven v Laosu, někde mezi 910 kilometry kubickými lávy a popela místních lávových polí. To by dávalo smysl už jen proto, že takto velký objekt určitě způsobil poměrně velký zásah do zemského povrchu.

Vedci konečne našli miesto dopadu jedného z najväčších meteoritov, ktoré kedy trafili našu Zem
Vedci konečne našli miesto dopadu jedného z najväčších meteoritov, ktoré kedy trafili našu Zem Zdroj: Unsplash.com

Jeho šířka byla podle zjištění Národní akademie věd USA minimálně 2 kilometry. Trosky potom zasypaly velké území v Asii, Austrálii a na Antarktidě.

Klíčem k těmto zjištěním měl být nález malých tektitů, tedy natavených kamínků z přírodního skla. Ty se měly vytvořit ze zemského povrchu vymrštěného do atmosféry, který se roztavil při návratu zpět.

Tektity staré 750 tisíc až 35,5 milionů let, které pochází z jiných nárazů meteoritů, už byly nalezeny téměř všude na planetě.

Doporučeno
Atmosféru nad Českem a Polskem prorazil meteor. Ohnivý pád zachytila řidičova kamera Atmosféru nad Českem a Polskem prorazil meteor. Ohnivý pád zachytila řidičova kamera 6. ledna 2020 22:05

Vědci obyčejně po důkladném zkoumání dokážou najít i přesné místo na Zemi, odkud byly po nárazu vymrštěny.

Tento konkrétní meteorit byl velmi dlouho záhadou a k území dnešního Laosu se místo jeho dopadu podařilo zpřesnit až teď. „Bylo mnoho, mnoho pokusů najít ho a mnoho nápověd, které se pohybovaly od severní Kambodže, centrálního Laosu, dokonce až po Čínu, východní Thajsko a pobřežní Vietnam,“ řekl profesor Kerry Sieh ze Zemské observatoře v Singapuru, který se na studii podílel.

Domů
Sdílet
Diskuse