Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2020 14:15
Čas čtení 10:44
Vojtěch Vanda

U Eboly trvalo vakcínu vyvinout 5 let. Pro koronavirus z Wu-chanu nemusí vzniknout vůbec, říká viroložka z Univerzity Karlovy

REFRESHER ČÍNA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nový čínský koronavirus, který v posledních dnech plní všechny mediálním kanály, přibližuje REFRESHERu v rozhovoru odbornice Ruth Tachezy.

Média každý den informují, lidstvo sleduje, co se bude dít dál. Už několik dní se řeší nový koronavirus, který se rozšířil z tržiště se zvířaty ve Wu-chanu, hlavním městě provincie Chu-pej a nejlidnatějším městě ve střední Číně. Viry jsou největšími zabijáky, proti kterým se dost často člověk nemůže bránit žádnými léky, proto nyní na čínských sociálních sítích trendují obrázky s tím, jaká alespoň preventivní opatření by měl rezident rizikové oblasti podniknout.

Má se začít bát celý svět? Jak se může situace vyvinout? A jak to bylo s podobnými viry, proti kterým stálo lidstvo dříve, jsme se zeptali vedoucí Národní referenční laboratoře pro papilomaviry z Ústavu hematologie a krevní transfuze a vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Ruth Tachezy.

Doporučeno
Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) 23. ledna 2020 19:52

Proti čemu vlastně v Číně stojí?
V Číně stojí proti epidemii nového viru, který má určitý precedens ve virech ze stejné skupiny, z nichž jeden už v historii způsobil pandemii a ten druhý je příčinou závažných onemocnění s vysokou úmrtností nakažených.


Dostal virus speciální název?
Momentálně se označuje jako 2019-nCoV, nový koronavirus.


Jaké jsou příznaky této nemoci?
Může to být od zcela žádných příznaků, což označujeme jako asymptomatický průběh, nebo mohou být příznaky takzvaně chřipkové neboli prodromální, takže nespecifické. To znamená, že to může být zvýšená teplota, obtížné dýchání, celková únava až po závažné zápaly plic, které potom bývají na rentgenovém nálezu oboustranné. 


Jak se virus mezi lidmi přenáší?
Při prvním objevení viru bylo zcela zřejmé, že jde o kontakt se zvířaty na trzích v Číně, kde se běžně prodávají jak zvířata již připravena k následnému zpracování a konzumaci, tak zvířata živá. Dohledávání skutečně ukázalo na trh s jídlem ve městě Wu-chan. Předpokládalo se, že by to mohlo být omezeno právě kontakty pouze s těmito produkty. Později se ale ukázalo, že dochází k přenosu mezi lidmi, který se zprvu zdál, že by mohl být relativně obtížný. 


Což by znamenalo, že musí přijít k určitému kontaktu či přenosu vzduchem na velmi malou vzdálenost. Podle nejnovějších zpráv počet nakažených rychle stoupá a infikovaní byli hlášeni již z mnoha dalších čínských provincií a procento lidí s klinickými příznaky dramaticky narostlo, Nedá se tedy vyloučit, že se virus šířil vzduchem, podobně právě jako  koronavirus SARS, který vyvolal pandemii v roce 2003.

Omezením cestování se tedy drasticky snížila možnost nákazy mimo Čínu. Otázkou je, jestli čínské úřady skutečně zachovají tyto restrikce i po zahájení lunárního Nového roku.


Pokud se tedy virus rozšiřuje, je možné předpovědět, jakým způsobem se bude šířit dál?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 79799 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse