Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2020 14:02
Čas čtení 1:01
Tímea Krauszová

Nové záběry Slunce mají nejvyšší rozlišení, jaké se kdy teleskopem podařilo zachytit

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Vědci se nadále snaží porozumět vesmírnému počasí a jeho vlivu na naši planetu.

Největší solární teleskop světa, Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST), odhalil první detailní záběr na Slunce. Obrázek má zatím nejvyšší rozlišení, jaké se lidstvu kdy podařilo zachytit. Teleskop stojí vrchol havajského štítového vulkánu Haleakala, píše BBC.

Nové záběry jsou jen začátkem nového výzkumu

Záběry ukazují detaily ve velikosti 30 kilometrů. Vzhledem k vzdálenosti Slunce od Země (přibližně 149 milionů kilometrů) je to podle BBC neuvěřitelně přesné. Observatoř na havajské sopce chtějí v nadcházejících desetiletích vědci využívat na podrobnější analýzu sluneční aktivity pro upřesnění předpovědi počasí ve vesmíru. 

Na Zemi způsobuje aktivita Slunce geomagnetické bouře, které mají za následek poruchy navigace, výpadky bezdrátového spojení či dokonce výpadky elektrického proudu. Ohrožují i astronauty ve vesmíru.

„Na Zemi dokážeme velmi přesně předpovědět, zda bude někde pršet. U počasí ve vesmíru tak daleko ještě nejsme,“ řekl pro BBC Matt Mountain, který je zodpovědný za teleskop a je prezidentem Asociace univerzit pro výzkum astronomie. Potřebují však nejdříve porozumět základní fyzice, která stojí za vesmírným počasím. Prvním krokem je pozorování Slunce a právě to bude úkolem teleskopu DKIST.

Doporučeno
Takto vypadá po 7 letech na Marsu robot od NASA. Rudá planeta mu nic nedarovala Takto vypadá po 7 letech na Marsu robot od NASA. Rudá planeta mu nic nedarovala 28. ledna 2020 11:12

Teleskop by měl kromě toho odpovědět na otázku, proč je koróna (nejsvrchnější vrstva sluneční atmosféry) mnohem žhavější než samotný povrch hvězdy. Zatímco na povrchu je teplota asi 5500 °C, tak teplota koróny dosahuje až 1 milionu °C.

Teleskop bude spolupracovat se sondou Solar Orbiter (SolO), ta by měla příští týden odstartovat z Floridy. Sonda je výsledkem americko-evropské spolupráce a má za cíl vyfotit Slunce z blízkosti, z jaké se to lidem ještě nikdy předtím nepodařilo: pouze 42 milionů kilometrů od jeho povrchu, což je blíže než vzdálenost mezi Sluncem a Merkurem.

Domů
Sdílet
Diskuse