Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2020 14:17
Čas čtení 1:31
Tina Hamarova

Výletní loď s 2000 lidmi na palubě nechtěli vpustit do žádného přístavu. Po několika zoufalých dnech konečně zakotvila

Výletní loď s 2000 lidmi na palubě nechtěli vpustit do žádného přístavu. Po několika zoufalých dnech konečně zakotvila
Zdroj: TASR/AP Photo/Heng Sinith
NEWS
Uložit Uložené

Plavidlo Westerdam odmítlo přijmout Japonsko, Guam, Tchaj-wan, Filipíny a Thajsko.

Další výletní loď, která zažila kvůli koronaviru Covid-19 nepříjemných pár dní. MS Westerdam společnosti Holland America Line vyplula z Hongkongu prvního února. Na palubě měla  

1 455 cestujících a 802 členů posádky. Plavit se měli dva týdny, už po pár dnech ale bylo jasné, že luxusní plavba nebude tak idylická, jak by měla.

Snažíme se zůstat v klidu

Poté, co loď nedostala povolení k zakotvení v Thajsku, na Tchaj-wanu, Guamu, Filipínách či v Japonsku, se začaly šířit vážné obavy o zásoby paliva a jídla.

„Snažíme se zůstat klidní, protože to je jediné, co nám zbývá. Ale každý den je to stále těžší, když nás země za zemí odmítá pustit do svého přístavu,“ přiznává na videu od BBC jedna z cestujících. U nikoho z lidí na palubě se zatím nákaza koronavirem Covid-19 nepotvrdila.

Plavidlo nakonec ve čtvrtek ráno zakotvilo v kambodžském přístavu Sihanoukville. Pasažéři nyní budou muset absolvovat zdravotní prohlídky, a pokud budou v pořádku, mohou odletět zpět domů z hlavního města Phnom Penh. Kambodžskou velkorysost ocenil i šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Ghebreyesus: „Toto je příklad mezinárodní solidarity, o kterou neustále žádáme.“

Loď v karanténě

Země odmítly vpustit plavidlo do svých přístavů zejména po tom, co se Japonsko již více než týden boří s lodí Princess Diamond. Ta uvízla v karanténě japonského přístavu Yokohama. Z 3 700 pasažérů na palubě se nákaza potvrdila již u 200 pacientů. Byli převezeni do okolních nemocnic, ostatní cestující musí čekat na lodi na konec karantény. 

Japonský ministr zdravotnictví Katsunobu Kato řekl, že někteří starší pasažéři, u kterých se virus nepotvrdí, budou moci odejít už v pátek.

Na výletní lodi Princess Diamond by se měl nacházet i Slovák. Je v kontaktu se zastupitelským úřadem Slovenské republiky v Tokiu. Podle informací Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí (MZVaEZ) SR je v pořádku.

Doporučeno
Lék, který vyvíjel Čech, zabírá na koronavirus Lék, který vyvíjel Čech, zabírá na koronavirus 4. února 2020 14:27
Domů
Sdílet
Diskuse