Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Asus.
20. března 2020 7:00
Čas čtení 5:22
Matej Krajčovič

ASUS ZenBook 14 – počítač pro studenta i každodenní pracovní nástroj. V TouchPadu skrývá další displej (Recenze)

TECH
Uložit Uložené

V nižších konfiguracích tě překvapí nejen cena, ale i parametry, které za ni dostaneš.

Máš ještě doma klasický desktopový počítač? Pokud nepatříš k vášnivým fanouškům počítačových her, na ošklivou skříň pod stolem jsi už zřejmě dávno zapomněl. Vše potřebné od surfování na internetu přes seriózní práci až po sledování seriálů na Netflixu zvládáš na nějakém notebooku.

Pokud chceš, aby s tebou takovýto stroj zvládl každodenní přesun do školy nebo kanceláře a zároveň nezabíral moc místa na cestách (ať už domů vlakem křížem přes Česko nebo na dovolené), měl by ses ohlížet po dnes nejžádanější kategorii tzv. ultrabooků

Jeden z nich jsme v redakci REFRESHERu otestovali. Jde o ASUS ZenBook 14 (UX434), který se dá v českých e-shopech koupit za ceny v rozmezí od 23 490 až do 32 990 korun. Finální částka samozřejmě závisí na tom, jaký procesor a disk tvůj výsledný kus dostane.

V tomto článku si přečteš:
  • Co by měl splňovat ideální moderní ultrabook
  • Kolik z těchto požadavků zvládne ASUS ZenBook 14
  • Proč je druhý displej integrovaný v TouchPadu výborný nápad
  • Jak můžeš tento ScreenPad využívat
  • Jaká je hmotnost tohoto notebooku a zda se hodí na každodenní práci
  • Jak dlouho vydrží bez připojování nabíječky
  • Jaké jsou jeho výhody nebo nevýhody a kolik stojí

 

ASUS ZenBook 14 - počítač pre študenta aj každodenný pracovný nástroj. V TouchPade skrýva ďalší displej
Zdroj: ASUS.com

Měl by mít hliníkové tělo, aby zvládl pravidelné přenášení nebo méně opatrné zacházení při neustálém vyndavání z tašky. Zřejmě budeš chtít i vynikající klávesnici, dobrý touchpad a největší možný disk, přičemž nad čímkoliv jiným než rychlým SSD už ani neuvažuj. 

Čím více portů, tím lépe. K tomu jemný displej a pořádnou baterii s několikahodinovou výdrží.  

ASUS ZenBook 14 - počítač pre študenta aj každodenný pracovný nástroj. V TouchPade skrýva ďalší displej
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Splňuje vše, co by moderní ultrabook měl?

Pokud si vybíráš počítač na běžné každodenní používání, měl bys očekávat co nejnižší hmotnost a kompaktní rozměry, aby se dal snadno přenášet.

Čtrnáctka v názvu ASUSU ZenBook značí, že dostaneš 14palcový displej. Teorie říká, že s větší obrazovkou se šikovněji pracuje, ale notebook zase bude nešikovnejší na přenášení. Tento počítač nabízí něco mezi. Výrobce totiž tvrdí, že 14palcový panel dostal do těla menšího, než má většina 13palcových počítačů. Podařilo se to díky opravdu minimálnímu rámu. To je výborná věc a v této třídě se to tak často nevidí. 

I ostatní parametry displeje jsou dobrým kompromisem. Nedostaneš více než běžné Full HD rozlišení (1 920 x 1 080), protože 2K, či dokonce ještě více, by zase zvyšovalo cenu a snižovalo výdrž baterie. V létě se ti u bazénu na ostrém slunci bude pracovat trochu hůř, protože obrazovka na maximum jasu nesvítí tak brutálně jako například na MacBooku od Applu, ale díky antireflexní vrstvě se zas do očí nebudou odrážet stropní světla v kanceláři.

ASUS ZenBook 14 - počítač pre študenta aj každodenný pracovný nástroj. V TouchPade skrýva ďalší displej
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Úplně nahoře se vešel i objektiv web kamery, kterou spíše než na Skype můžeš používat na automatické přihlašování se do Windows. Zkrátka přijdeš, jednou rukou si otevřeš víko notebooku a počítač tě rozpozná bez zadávání jakéhokoli hesla. Toto funguje i při zhasnutých světlech v místnosti, díky LED infračerveného přisvětlení. 

Notebook je mimořádně lehoučký, váží přesně 1,2 kilogramu. Ani po celém dni v ruksaku o něm nebudeš vědět a ochranu před poškozením při pádech, nárazech a extrémních teplotách mají zaručit testy, díky kterým počítač dostal certifikát MIL-STD-810G. Dnes se jím chlubí i několik smartphonů, ale původně byl určen pro zařízení v armádě. 

Unikátní druhý displej v TouchPadu

Největším lákadlem je určitě ScreenPad. 5,65palcový Full HD+ IPS displej, který byl integrován do TouchPadu ovládajícího kurzor myši. Konečně to někoho napadlo! 

Tato druhá dotyková obrazovka má vlastní rozhraní a vypadá podobně, jako kdybys sem položil mobil propojený s počítačem. Přes rychlé menu můžeš na této plošce spustit například numerickou klávesnici, kterou jinak notebook nemá, appku na rozpoznávání rukopisu nebo pomocníka pro úpravu prezentací či dokumentů ve Wordu, Excelu a PowerPointu.

 

ASUS ZenBook 14 - počítač pre študenta aj každodenný pracovný nástroj. V TouchPade skrýva ďalší displej
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Chybí sice obchod s dalšími aplikacemi pro ScreenPad po vzoru Google Play nebo App Store (tyto starší utilitky už nefungují), ale v praxi to příliš nevadí. Do ScreenPadu si totiž můžeš připnout jakoukoli aplikaci (Spotify, Slack, Kalkulačku...). A protože spodní část teoreticky funguje stejně jako připojený externí monitor, můžeš sem přesunout libovolné okno ze své Plochy ve Windows. 

Dole pak můžeš mít hudební přehrávač, chat s kámošem, některou z webových stránek nebo velkou frajeřinu v podobě jakéhokoli YouTube videa, které sleduješ vedle práce rozbalené na velkém monitoru. Mezi hlavním displejem a ScreenPadem ukazatel myši plynule přechází.

 

ASUS ZenBook 14 - počítač pre študenta aj každodenný pracovný nástroj. V TouchPade skrýva ďalší displej
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Poměrně rychle se dá přepínat mezi režimem touchpadu na ovládání kurzoru a módem druhého displeje. Stačí k tomu ťuknout do funkční klávesy F6, uznávám však, že ScreenPad je více užitečný, když pracuješ s externí myší.

Výborná klávesnice a žádné redukce k portům

Klávesy ZenBooku 14 jsou relativně tiché a mají obvyklý zdvih. Snad odolají i nečistotám, pokud nad nimi budeš pravidelně večeřet. Na počítači se mi psalo velmi dobře, výrazněji otevřený displej totiž tělo notebooku mírně nadzvedne.

Asus recenzia
Zdroj: Asus.com

Samozřejmostí je možnost regulovat podsvícení klávesnice ve třech stupních intenzity. I to uděláš přes horní řadu tlačítek, kde se ovládá také hlasitost, jas a několik dalších drobností. Jedinou změnou, kterou bych udělal, by byl trochu větší Enter, ale to je pouze věc zvyku. 

Napájecí adaptér je maličký, takže v tašce nezabírá moc místa, ale škoda, že kabel v něm zůstává napevno (může se časem polámat) a k počítači se připojuje speciálním oválným konektorem. Raději bych nabíjel přes moderní USB-C. Ačkoliv tu jedno je, na doplňování energie ani připojení monitoru ti neposlouží. Komunikuje pouze s USB disky, mobilem a jinými zařízeními.

ASUS ZenBook 14 - počítač pre študenta aj každodenný pracovný nástroj. V TouchPade skrýva ďalší displej
Zdroj: ASUS.com
 

Naštěstí tu zůstávají ještě další konektory. Ačkoli je tělo notebooku vysoké pouze necelých 17 mm, vešlo se sem plnohodnotné HDMI, jedno klasické USB větších rozměrů, 3,5 mm audio jack a čtečka microSD karet. Takže v praxi připojíš externí monitor přes HDMI a zůstane ti jedno klasické, a jedno USB-C. Myslím, že v roce 2020 to už každému stačí.

ASUS ZenBook 14 - počítač pre študenta aj každodenný pracovný nástroj. V TouchPade skrýva ďalší displej
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER
 

Hodně verzí, všechny relativně levné a výkonné

Všechny varianty ASUSu ZenBook 14 dostávají i samostatnou grafiku od NVIDIA, teoreticky by tedy mohly zvládnout pár náročnějších her. V praxi s tím ale raději nepočítej. Zkoušeli jsme například Fortnite, které je jakž takž hratelné pouze na nejnižších detailech. Odsouzený budeš spíše na starší nebo jednodušší hry.

Případně budeš rád, že neztrácíš čas neefektivními šaškárnami a raději budeš sledovat filmy s výborným zvukem z reproduktorů vyladěných firmou Harman / Kardon. Vždyť toto je vlastně výhradně pracovní stroj.

Na výběr jsou procesory i5 a i7 od Intelu ve spojení s 8 GB nebo dokonce 16 GB RAM. Vybrat si můžeš z 256 GB, 512 GB nebo 1 TB SSD disků pro všechna tvá data. My jsme zkoušeli tu nejvyšší konfiguraci, která cenou pod 33 tisíc korun stále výrazně podleze i základní 13" MacBook. Jeho výhodou bude snad jen jemnější displej.  

Technické specifikace ASUS ZenBook 14: Hmotnost: 1,2 kg, rozměry: 319 x 199 x 169 mm, 50 Wh baterie, výdrž 14 hodin, 14palcový Full HD displej, 5,65palcový dotykový ScreenPad,

Procesor Intel Core i5 nebo i7, 8 GB / 16 GB RAM, 256 GB / 512 GB / 1 TB SDD disk, Nvidia GeForce MX250 (2 GB),

HDMI, USB-A, USB-C, čtečka microSD karet, audio jack, 3D IR kamera

ASUS ZenBook 14 - počítač pre študenta aj každodenný pracovný nástroj. V TouchPade skrýva ďalší displej
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Výdrž až několik hodin na jedno nabití

V dokumentech k notebooku najdeš zmínku o až 14hodinové výdrži, což je samozřejmě příliš optimistická hodnota, teoreticky dosažitelná snad pouze v případě, že si celou dobu budeš ťukat poznámky z vyučování do Wordu.

Reálně ale i tak můžeš počítat s alespoň 6 až 7 hodinami bez kabelu. Tolik jsem dosáhl při běžné práci, připojený na Wi-Fi  as otevřeným prohlížečem Chrome, který potřebujeme i proto, aby mohl vznikat náš každodenní redakční obsah. Po přibližně 1 hodině a 20 minutách klesla baterie ze 100 na 80 % a tak to šlo i průběžně dál. 

Při sledování filmů z vlastního disku přes VLC player to bude více, u YouTube a Netflixu z netu zase o nějakých 60 minut méně.

 Výhody:   Nevýhody:
 + výborná cena všech verzí - „jen“ Full HD rozlišení obrazovky
+ skvělá výbava (až 16 GB RAM a 1 TB SSD disk) - displej mohl mít vyšší maximální jas
 + originální ScreenPad s dalším displejem - USB-C konektor nepřipojí monitor, ani nenabijí PC
+ reproduktory Harman / Kardon - s novějšími hrami si moc nerozumí
+ dlouhá výdrž na baterii  
+ klasický HDMI konektor i USB a USB-C porty  
+ nízká hmotnost 1,2 kg, 14palcový displej v menším těle  

Počítači by možná přispěl trošku lepší displej, jinak ale překvapí pořádně nízkou cenou, výbornou výdrží, šikovnou klávesnicí a ani jeho technické parametry vůbec nejsou k zahození. 

S menším diskem tě nemusí stát ani 25 tisíc korun, a hlavně v této třídě pak najdeš jen velmi málo lepších konkurentů. Ještě méně z nich má odolné kovové tělo a druhý displej bys tam hledal marně.

Domů
Sdílet
Diskuse