Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2020 8:35
Čas čtení 0:38
Matej Krajčovič

Německo schválilo zákaz terapií na změnu sexuální orientace

NEWS NĚMECKO
Uložit Uložené

Ve většině zemí jsou takové „léčení“ stále legální.

Německo podniklo další krok k ochraně práv LGBT osob. Parlament totiž schválil zákaz terapií, které měly homosexuály konvertovat na většinovou sexuální orientaci, informuje CNN.

Zákaz se týká osob mladších 18 let a osob, které by byly k podobnému „léčení“ nuceny výhrůžkami nebo lhaním.

Doporučeno
Muž, který vyřešil vlastní vraždu. Bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko byl odpůrcem  Putina, který jej nejspíš nechal zabít Muž, který vyřešil vlastní vraždu. Bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko byl odpůrcem Putina, který jej nejspíš nechal zabít 7. května 2020 11:30

Samotná existence takových samozvaných terapií je samozřejmě sporná, neboť myšlenka toho, že homosexualitu lze medicínsky zvrátit, už byla vyvrácena mnoha studiemi. Soukromé kliniky s nejrůznějšími pohnutkami, včetně zisku od společenských či náboženských konzervativců, však podobné programy až dosud mohly volně nabízet, protože je Německo nijak neregulovalo.

 Zákaz se také týká jakékoliv propagace podobných procesů mezi mladými lidmi. Jeho porušení budou provázet sankce a odnětí svobody až na 1 rok.

 

„Je to důležitý signál ze společnosti pro všechny, kteří si nejsou jisti svojí homosexualitou. Homosexualita není nemoc, takže samotný název ,terapie' je zavádějící,“ řekl ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Studie podle CNN také prokázaly jasnou souvislost mezi pokusy o změnu sexuální orientace mladých lidí a zvýšenými riziky vzniku depresí či pokusů o sebevraždu.

Domů
Sdílet
Diskuse