Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2020 10:51
Čas čtení 4:06
Tímea Krauszová

V úterý odjel první vlak do Chorvatska, někteří si sbalili více roušek než ponožek

V úterý odjel první vlak do Chorvatska, někteří si sbalili více roušek než ponožek
Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová
REFRESHER CHORVATSKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Šli jsme se podívat na odjezd prvního vlaku do Chorvatska a popovídali jsme si s lidmi o tom, zda se bojí nákazy a jak se na dovolenou připravovali.

Na bratislavské hlavní stanici jsme večer očekávali více ruchu. Krátce po deváté měl totiž přijet první vlak směřující do Chorvatska. Dostupné ceny známé společnosti Regiojet, ale zejména vidina dovolené u moře po měsících více či méně dobrovolné karantény Slováky očarovala, a jízdenky začali hromadně nakupovat. Cestující přicházeli už půl hodiny před plánovaným odjezdem vlaku.

Na stanici jsme byli i my – byť jsme na dovolenou zatím neodcestovali, promluvili jsme si s lidmi, kteří se navzdory pandemii koronaviru odhodlali jet do zahraničí. Zajímalo nás, zda se alespoň trochu nebáli a jakým způsobem se na dovolenou připravovali.

Včera odišli Slováci prvým vlakom do Chorvátska: Niektorí si pre istotu zbalili viac rúšok než ponožiek
Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová
V tomto článku si přečteš:
  • Zda měli s sebou lidé dostatečné množství roušek a dezinfekce
  • Jaká panovala na stanici atmosféra
  • Jak reagovali rodiče maturantů, kteří se s kamarády vydali na výlet do Chorvatska
  • Zda se báli nákazy
  • Co si mysleli o přibývajících případech
Doporučeno
Vysokorychlostní Wi-Fi na horách, u moře i na chalupě. S touto technologií se připojíš bezpečně a kdekoliv Vysokorychlostní Wi-Fi na horách, u moře i na chalupě. S touto technologií se připojíš bezpečně a kdekoliv 30. června 2020 19:00

Většina měla na krku roušky, někteří cestovali navzdory strachu z nákazy

Stanice byla v podstatě prázdná do deváté. Několik cestovatelů jsme našli roztroušených ve vestibulu, další raději čekali na nástupišti či před stanicí, kde nemuseli mít na tvářích roušky. Čekárna v patře, ale i čekárna RegioJetu byla zavřená. Krátce před devátou začaly přicházet větší skupinky lidí, které zjevně odjížděly na delší dobu. Prozrazovaly je obrovské kufry či batohy na hřbetech.

„My jedeme na Slovinsko, ne do Chorvatska,“ vysvětlila nám sympatická mladá žena, která na dovolenou cestovala s manželem. Přestože se trochu obávali situace s koronavirem, už nemohli vydržet doma. „Už někdy v březnu jsem potřebovala vypnout a jet na dovolenou. Po čtyřech měsících doma jsme se v podstatě vůbec ani nerozhodovali – jakmile byly lístky dostupné, koupili jsme je.“

Trojice kluků s dobrou náladou to měla s rozhodováním podobně. „My jsme se nebáli, ale on ano,“ ukázal prstem na svého kámoše ten nejupovídanější z nich. „Já se trochu bojím,“ přiznal druhý. Ukázalo, že si sbalil mnohem více roušek než ponožek, pro jistotu jich měl prý až třicet. Partička cestovala až do Zadaru, přičemž část dovolené plánovala strávit v Chorvatsku a část na Slovinsku.

Po celou dobu se smáli a přestože si nastudovali opatření, která nyní platí v zahraničí, nechtěli si z toho dělat příliš těžkou hlavu. „Je to podobné jako na Slovensku. Víme, že teď zpřísnili nošení roušek v obchodech a v MHD. Zejména doufáme, že se za těch devět dní dovolené doma nic nezmění.“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 86145 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda lidé zvažovali, jak bezpečné je vycestovat do Chorvatska
  • Zda měli rodiče strach pustit své děti na dovolenou
  • Kolik stála zpáteční cesta RegioJetu k moři
  • Kdo nám řekl, že koronavirus je jen marketingový tah
Domů
Sdílet
Diskuse