Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2020 11:19
Čas čtení 0:43
Viktor Kniš

Zuzana Čaputová uctila památku obětí romského holocaustu, ocenil ji i Rytmus

NEWS
Uložit Uložené

Slovenská prezidentka opět u příležitosti důležitého výročí promlouvá Romům i romsky.

Evropa dnes uctívá památku 500 tisíc obětí romského holocaustu. K masovému vyvražďování Romů v plynových komorách Auschwitz-Birkenau došlo před 76 lety, posledních 2 900 Romů přišlo o život právě 2. srpna 1944.

Na důležitou událost upozorňuje i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která se intenzivně věnuje v rámci své agendy i menšinám. „Romský holocaust a jeho nepředstavitelné hrůzy, které se vryly do osudů a pamětí konkrétních lidí, rodin a komunit, nemohou zůstat zapomenuty. Je naší společenskou povinností je znát a připomínat si,“ upozorňuje hlava státu na Facebooku.

Doporučeno
Lidé se baví u děkovného příspěvku Zuzany Čaputové. Papíry odkrývají Rytmusův text nebo soutěž Plačkové Lidé se baví u děkovného příspěvku Zuzany Čaputové. Papíry odkrývají Rytmusův text nebo soutěž Plačkové 31. července 2020 19:16

Zuzana Čaputová tvrdí, že soudržná a tolerantní společnost se vybuduje, jen pokud dobře porozumíme tomu, jak jednoduché a nesmírně nebezpečné je kvůli odlišnosti zbavit menšinu jejího lidského rozměru a zneužít předsudky k ospravedlnění verbálního a fyzického násilí či v nejextrémnějším podobě i genocidy.

„Jsme v tom spolu, s Romy a Romkami, proto musí být naše spolupráce postavená na rovnocenném partnerství. A tento princip musí být cítit v celé naší společnosti – Romové jsou přece její plnohodnotnou součástí. Všichni spolu žijeme v jednom světě. Savore jekhetane dživas pre jekh luma. Nezapomínejme. Ma bisteras,“ napsala prezidentka dvojjazyčně.

Příspěvek prezidentky Zuzany Čaputové ocenil na svém Instagramu i Rytmus.

Zuzana Čaputová si uctila pamiatku obetí rómskeho holokaustu, ocenil ju aj Rytmus
 

Domů
Sdílet
Diskuse