Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2020 12:06
Čas čtení 1:13
Adam Novosad

Bejrút vs. Hirošima. V epicentru výbuchů přežila pokaždé jediná budova, stavěli ji Češi

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Česká stopa zůstává nesmazatelnou jak v Hirošimě, tak i v Bejrútu.

Dominantou přístavu v Bejrútu bylo více než půl století obrovské silo, v němž Libanon uskladnil své zásoby obilí. Když v přístavu explodoval dusičnan amonný a roztrhal vše, co mu stálo v cestě, silo zůstalo jako jediná budova v blízkosti výbuchu stát, informují Novinky.cz.

Výbuch k nepoznání zdevastoval okolí několika set metrů, avšak již na prvotních fotografiích a videích ze sociálních sítí bylo jasné, že jedna budova v přístavu nespadla a stojí i nadále. Obrovské silo přitom v roce 1967 postavili čeští montéři z Pardubic, kteří pracovali v národním podniku Průmstav.

Jedinú budovu, ktorá zostala stáť po výbuchu v Bejrúte, navrhli Česi. Inak tomu nebolo ani po výbuchu atómovky v Hirošime
Zdroj: TASR/AP

Na fotografiích lze vidět, že i když velká část konstrukce sila výbuch přežila, objekt pro skladování obilí vypadá tak, jako by ho někdo přeřízl na polovinu. Jiří Požár, který v podniku Průmstav pracoval jako výrobní a podnikový ředitel, pro deník Právo konstatoval, že silo bylo postaveno způsobem, který z něj udělal téměř nezničitelnou konstrukci.

Spekuluje se, že výbuch dusičnanu amonného v bejrútském přístavu mohl mít sílu malé atomové bomby. Pevnost konstrukce sila je o to působivější.

Domů
Sdílet
Diskuse