Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2020 11:25
Čas čtení 0:51
Tímea Krauszová

Obyvatelé odmítající nosit roušky musí v Indonésii kopat hroby pro oběti Covid-19

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

I takto se využívají veřejně prospěšné práce v Indonésii.

Minimálně osm lidí, kteří odmítají nosit roušky, muselo pomoci při kopání hrobů pro oběti koronaviru v indonéské provincii Východní Jáva. Podle místního poslance mají jen tři dostupné hrobníky. „Proč bychom nemohli do práce zapřáhnout i tyto lidi,“ řekl podle Jakarta Post.

Nedodržovali zákon, za trest musí pomáhat

Indonésie, podobně jako další rozvojové země, mají kvůli chudobě velký problém udržet pandemii koronaviru pod kontrolou. Především to omezuje rozsah testování a možnost dohledat všechny kontakty nakažených. Roušky jsou proto účinným a poměrně levným způsobem, jak omezit šíření viru.

V zemi proto platí povinnost nosit roušky už od dubna. Zákon zdůrazňovali ještě více v letních měsících, kdy v červenci vzrostl počet nakažených a podle průzkumů až 70 % lidí roušky vůbec nenosilo. Podle zákona mají tito lidé dostat pokuty nebo si odsloužit několik hodin veřejně prospěšných prací.

Lidé, kteří takto povinně pomáhají, však nepracují s těly obětí. Místo toho pomáhají při manuálních pracích. Ke každému hrobu přiřadili dva pomocníky: jeden z nich vykope hrob, další má na starosti dřevěné desky, kterými podloží rakve. Místní zdravotníci pracují s ostatky zesnulých v ochranném oblečení, aby zabránili šíření nákazy.

Od začátku pandemie potvrdili v Indonésii již více než 222 tisíc případů nákazy koronavirem, přibližně 158 tisíc z nich se už vyléčilo. Téměř 9 tisíc lidí onemocnění Covid-19 podlehlo.

Doporučeno
Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) 13. září 2020 8:00
Domů
Sdílet
Diskuse