Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. října 2020 20:11
Čas čtení 0:46
Adam Novosad

Stádo slonů se musí brodit skládkou odpadků, která jim zabrala životní prostředí. Smutné fotky podtrhuje i několik úmrtí

NEWS
Uložit Uložené

Na Srí Lance v posledních měsících kvůli skládce zemřelo několik slonů.

Na Srí Lance musí s rozsáhlými skládkami bojovat i sloni. V sérii emotivních fotografií na situaci upozornil fotograf Tharmaplan Tilaxan, který zpozorněl, když procházel úsekem země, kde se skládka z okraje města přesunula přímo do životního prostředí slonů, upozorňují TV Noviny.

Místo toho, aby se sloni skládky zalekli, velmi rychle pochopili, že v odpadcích mohou narazit na potravu, a tak se každý den stádo přibližně 40 slonů prochází po horách odpadků a vyhledává zbytky, které tam lidé zanechali.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený T. Tilaxan | photographer (@t.tilaxan),

Ochranáři, stejně jako fotograf Tilaxan, upozorňují na to, že skládka nejenže zasahuje do přirozeného prostředí slonů, ale představuje pro ně i obrovské zdravotní riziko. Obyvatele na východě Srí Lanky nezajímá, co na skládku vyhodí, a tak sloni čas od času zkonzumují toxický odpad a způsobí si zdravotní potíže.

Situace dokonce přerostla do takové nesnesitelné míry, že v této oblasti za poslední měsíce zemřelo až šest slonů následkem stravování se z vyhozených odpadků. Lidská potrava přitom slony více motivuje, aby se přesunuli blíže k lidským obydlím a hledali potravu i tam. A plot, který postavili kolem skládky, kvůli síle hladového stáda dlouho nevydržel.

Domů
Sdílet
Diskuse